Maura Tiuraniemi
01.11.2024
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke (2024–2025) pyrkii parantamaan ikääntyneiden asumisolosuhteita taloyhtiöissä. Hankkeen teemoja ovat turvallisuus, muistiystävällisyys, esteettömyys ja yhteisöllisyys.
Lue lisää
Salla Kopo
18.10.2024
Taloyhtiön rakennusten ylläpito vaatii suunnitelmallisuutta ja oikea-aikaista reagointia. Vaikka isot remontit saattavat aiheuttaa väliaikaista epämukavuutta asumiseen, niiden lykkääminen vain kasvattaa korjausvelkaa.
31.05.2024
Satakunnan maakuntakeskus Pori tunnetaan kesäkaupunkina lukuisine tapahtumineen, suurimpina SuomiAreena ja Pori Jazz. Nämä tuovat mukavan piristysruiskeen Porin kulttuuritarjontaan ja elinkeinoelämälle, mutta eivät riitä koko vuoden eväiksi.
05.03.2024
Taloyhtiöiden hallitukset ovat paraikaa vaikeiden tai vähintäänkin epämiellyttävien asioiden äärellä. Kohoavat taloyhtiön ylläpito- ja hoitokustannukset luovat painetta tuoda yhtiökokoukseen ehdotus hoitovastikkeiden nostosta.
08.01.2024
Opiskeluaikoina opettajamme kysyi, mitä eroa on asunnolla ja kodilla? Muistan vastanneeni jokseenkin näin; ”Asunto on enemmän tai vähemmän väliaikainen, mutta jos jossakin asuu pitkään, se voi muuttua kodiksi. Kotiin liittyy tunnetta ja usein myös ihmissuhteita”. Opettaja hymähti hyväksyvästi.
01.11.2023
Suomen hallitus on eriyttämässä maapohjan kiinteistöveroprosentin yleisestä kiinteistöveroprosentista. Maapohjan kiinteistöveron alarajaa ollaan nostamassa nykyisestä 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin. Tämä tuo muutoksia myös Satakunnan kuntien kiinteistöverotukseen. Porissa tämä muutos tarkoittaa alarajan nostoonkin pidättäytyessä 0,37 % yksikön nousua maapohjan kiinteistöveroon.
Mari Häyhtiö
20.06.2023
On ollut hienoa päästä näkemään Kiinteistöliiton toimintaa ja kiinteistöalaa tältäkin suunnalta. Olen saanut nähdä, miten vahvaa osaamista on Kiinteistöliiton sisällä ja miten paljon työtä tehdään monilla eri tavoilla, jotta kiinteistönomistajilla olisi asiat paremmin ja taloyhtiöiden arki olisi mutkattomampaa.
06.02.2023
Kevättalvi ja kevät ovat yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä. Ennen yhtiökokousta hallitus on kokoontunut ja valmistellut ja käsitellyt yhtiökokouksen asiat omassa kokouksessaan. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vastaavat yhtiökokoukseen valmisteltavista asioista. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä on enää vain yksi yhtiökokous vuodessa, mikä onkin ihan järkevää jo kustannussäästöäkin ajatellen. Vuoden aikana voi aina pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia, jos tarve vaatii.
22.12.2022
Joulumieli alkaa kohota taloyhtiöissäkin. Sopuisa joulu kuuluu myös taloyhtiössä asuville. Joulu lähenee ja joulumieli saa aikaan monen moista kuhinaa ihmisten mielessä ja tekemisessä. Monen taloyhtiön pihassa kuusi tai piharakennus on koristeltu valonauhoin, ja asuntojen ikkunoista loistavat jouluiset valot.
21.10.2021
Alhainen yhtiövastike ei ole tae hyvästä taloyhtiön hoidosta. Yhtiön tulee pysyä kunnossa myös tulevaisuudessa. Taloyhtiöissä tarvitaan suunnitelmallisesti ajoitettuja korjaushankkeita sekä jatkuvaa kunnossapitoa. Viisas taloyhtiö varautuu taloudellisesti korjauksiin ennalta ja kerää esimerkiksi rahaa säästöön. Osakkaiden näkemykset ennakkosäästämisestä voivat toki vaihdella erilaisista intresseistä johtuen. Suunnitelmallisesti toimimalla taloyhtiö voi toteuttaa korjaukset hallitusti niin, että korjaustarpeet eivät vyöry päälle kaikki yhtä aikaa ja kiireellisinä ja myös rahoitus onnistuu pankkilainalla.
22.02.2021
Taloyhtiöt ja kiinteistöjen omistajat herätkää, nyt on aika toimia! Haluan tällä kirjoituksella muistuttaa kiinteistöjen omistajia ja johtoa tällä hetkellä haettavana olevasta Aran energia-avustuksesta. Suomen valtio tukee Aran (Asumisen ja rahoitus- kehittämiskeskus) kautta energiaremontteja.
18.12.2020
Aloitin työssäni reilu vuosi sitten ja matka on ollut mielenkiintoinen. Olen saanut tutustua loistaviin kollegoihin ympäri Suomen. On ollut ilo todeta, että työssämme on hyvä Me-henki ja tuemme, sekä autamme toisiamme. Elämä ja työelämä on - yhteispeliä. Samoin toivon asian olevan myös taloyhtiöissä.
Mari-Häyhtiö-Viikilä
22.10.2020
Elämme monella tapaa historiallisia aikoja ja myös kuntien ja kaupunkien taloudet ovat kovalla koetuksella. Näin myös Porissa. Kesäkuussa Porin kaupunginvaltuustossa tehty kerrostalotonttien uudelleen hinnoittelupäätös asettaa porilaiset asunto-osakeyhtiöt ja kerrostalot hyvin eriarvoiseen asemaan. Uusi vyöhykehinnoittelumalli tuli voimaan heinäkuussa 2020 Porin kaupunginvaltuuston päätöksellä. Kerrostalojen, joiden tonttivuokrasopimus tai tontin lunastus tehdään tämän hinnoittelun jälkeen ja ovat lähellä keskustaa, tonttihinta on moninkertainen mitä aiemman hinnoittelun voimassaollessa. Tämän hinnoittelun suora vaikutus menee osakkaiden vastikkeisiin eli asumiskustannukset nousevat näissä taloyhtiössä.
Mari Häyhtiö-Viikilä
02.06.2020
Korona-aika koettelee kuntien, kuten myös taloyhtiöiden taloutta. Lähivuosina Porissa on päättymässä kerrostalotonttien maanvuokrasopimuksia usean eri kaupunginosan alueella. Porin kaupungin tekninen lautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 12.5.2020. Teknisen lautakunnan niukan enemmistön hyväksymä tonttien vyöhykehinnoittelu on nostamassa kustannuksia kohtuuttomasti Porissa. Kaikkia kaupungin asukkaita tulee kohdella oikeudenmukaisesti, joten sen vuoksi Kiinteistöliitto Satakunta haluaa tuoda julki seuraavat kommentit.
Käyttäjätunnuksesi on Kiinteistöliiton jäsenrekisteriin tallennettu sähköpostiosoitteesi.
Et voi kirjautua, jollet ole ensin rekisteröitynyt käyttäjäksi.