"Aurinko paistaa ja vettä sattaa"

13.12.2024

Kun aurinkoa ja vettä on tarjolla sopivina annoksina, elämä sujuu normaalisti. Näillä otsikon rallatteluiskelmän säätä kuvaavilla sanoilla on kuitenkin suurina annoksina kääntöpuolensa. Voi olla, ettei tulekaan laulun mukaisesti kesä, vaan ollaan keskellä vaikeita sääolosuhteita tai jopa sään ääri-ilmiötä.

Matalassa Kokemäenjoen suistossa sijaitseva Pori on määritelty Suomen merkittävimmäksi tulva-alueeksi. Tulvien lisäksi vettä voi tulla poikkeuksellisen paljon myös taivaalta. Porilaisilla onkin tästä kokemusta jo vuodelta 2007, kun keskustaan ja sen läheisille asuinalueille satoi vajaassa kolmessa tunnissa 100–130 millimetriä vettä. Taloudelliset vahingot olivat yli 20 miljoonaa euroa. Rauman edustalla puolestaan mitattiin marraskuun alussa Suomen ensimmäiset hirmumyrskylukemat, tuulen keskinopeuden ollessa 33,5 metriä sekunnissa.

Ilmastonmuutos tulee lisäämään ja vahvistamaan sään ääri-ilmiöiden riskiä. Näitä ovat muun muassa pitkien hellejaksojen aiheuttama kuumuus, rankkasateet, tulvat ja myrskyt. Myös tuhoeläinten ja haitallisten mikrobien uskotaan lisääntyvän olosuhteiden muuttuessa niille suotuisammiksi.

Miten näitä sään tuomia haasteita ja riskejä voidaan taloyhtiöissä ennakoida? Tärkein asia on tiedostaa omaan kiinteistöön ja asukkaisiin kohdistuvat riskit ja varautua niin hyvin kuin tällaisiin toistaiseksi harvinaisiin tilanteisiin on mahdollista varautua. Hyvin suunniteltu on tässäkin asiassa puoliksi tehty.

Pohdittavia asioita ovat muun muassa kattorakenteiden ja julkisivumateriaalien kestävyys ja kiinnitykset voimakkaan myrskypuuskan osuessa kohdalle. Kestävätkö julkisivut voimakasta viistosadetta? Entä mihin hulevedet on ohjattu? Mihin sadevedet ohjautuvat, mikäli sadevesiviemärit eivät vedäkään kaikkea?

Pitkät hellejaksot tulevat nostamaan ilman viilennysmahdollisuutta olevien huoneistojen lämpötiloja ja koettelemaan mahdollisesti asumisterveyden määrittelemiä rajoja. Tämä saattaa aiheuttaa terveydellisiä ongelmia varsinkin iäkkäille asukkaille.

Voitaisiinko pihasuunnittelussa huomioida kasvillisuuden viilentävä vaikutus? Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi säästämällä varjoa tarjoavat puut tai istuttamalla pihaan puita, jotka kasvaessaan sitovat vettä ja tarjoavat viilentävää varjoa.

Näitä asioita on kaikkien taloyhtiöiden hallitusten hyvä pohtia, mutta erityisesti nämä on hyvä ottaa esille suunniteltaessa isoja remontteja. Taloudellisen riskin pienentämiseksi on hyvä selvittää myös vakuutusten kattavuus.

Paras keino välttää ongelmia on ennaltaehkäisy ja varautuminen. Tähän on syytä kehottaa myös asukkaita. Jokaisesta kotitaloudesta pitäisi löytyä 72 tunnin kotivara, josta löytyy tarkempaa tietoa esimerkiksi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön nettisivuilta. Taloyhtiöille lisätietoa varautumisesta vaikeutuviin sääilmiöihin tarjoaa Kiinteistöliiton lokakuussa julkaisema opas, joka on ladattavissa ja luettavissa osoitteessa: kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/ajassa/saanaari-ilmiot 

 Salla Kopo

Salla Kopo

Kirjoittaja työskentelee Kiinteistöliitto Satakunnan ja Rauman Kiinteistöyhdistysten toiminnanjohtajana.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.