Veto- ja pitovoimaa

31.5.2024

Satakunnan maakuntakeskus Pori tunnetaan kesäkaupunkina lukuisine tapahtumineen, suurimpina SuomiAreena ja Pori Jazz. Nämä tuovat mukavan piristysruiskeen Porin kulttuuritarjontaan ja elinkeinoelämälle, mutta eivät riitä koko vuoden eväiksi.

Porissa kaupungin päättäjät ovat haastavan tilanteen edessä. Velkaantuminen pitäisi saada käännettyä positiiviseksi kehitykseksi ja muuttoliike Porin suuntaan vahvaksi. Pitäisi olla sekä pito- että vetovoimaa. Mainetta, kunniaa ja palkintoja niittänyt Porisuhdeneuvoja-markkinointikampanja herätti runsaasti kiinnostusta ja saikin pienoisen muuttopiikin aikaan erityisesti paluumuuttajista. Ennen kaikkea se kohotti Porin imagoa. Väestökehitykseltään Pori on silti negatiivinen ja muuttoa on isompiin keskuksiin, kuten Turkuun, Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna esikuntineen on laatinut kuntapäättäjille pohdittavaksi kasvusopimuksen seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Tästä hän kävi kertomassa myös Suomen Kiinteistöliiton liittokokouksen yhteydessä pidetyssä Kiinteistöseminaarissa Porin Yyterissä huhtikuun alussa.

Kasvu nojaisi vihreän siirtymän teollisuuden ja tuulivoimaloiden investointeihin Meri-Poriin sekä länsi- integraation Tahkoluodon satamaan tuomiin mahdollisuuksiin. Kankaanpään Niinisalon harjoitusalue tulee olemaan merkittävää Nato-harjoitusten aluetta, joten kalustoa sinne todennäköisesti kulkisi Tahkoluodon sataman kautta.

Kasvun toteuttamiseksi tarvitaan alueelle myös koulutusta. Teollisuus kaipaa osaajia tuotantoon, kunnossapitoon ja logistiikkaan. Yliopistokeskuksen koulutustarjonnan toivotaan tukevan asiantuntijoiden koulutusta ja Satakunnan ammattikorkeakoulu on jo aloittanut yhteistyön Vaasan yliopiston kanssa energia-alan koulutuksesta.

Kaupunginjohtaja Innan kasvuohjelman tavoitteena on saada lähivuosien aikana Poriin 2 000 uutta teollista työpaikkaa ja saman verran uusia korkeakouluopiskelijoita. Toteutuessaan suunnitelmat uusine työpaikkoineen ja kasvavine opiskelijamäärineen tulevat piristämään varmasti myös asuntomarkkinoita.

Innan suunnitelmiin kuuluu myös vähemmistöosuuden myynti Pori Energiasta. Tästä saatuja varoja olisi tarkoitus sijoittaa rahastoihin tuomaan lähivuosille tasaista tuottoa. Se käytettäisiin pitovoimaa lisääviin vapaa-aika-, liikunta- ja kulttuurihankkeisiin.

Suomalaisilla on huonoja kokemuksia elintärkeän infran myynnistä ja sen vaikutuksista elinkustannuksiin. Tämä sama peikko pyörii Pori Energiankin ympärillä. Vaikka onkin kyse vähemmistöosakkuuden mahdollisesta myynnistä, ei yksityinen sijoittaja lähde mukaan, ellei usko saavansa tavoittelemaansa tuottoa. Tämä tuottovaatimus voisi tuntua taloyhtiöiden ja sen osakkaiden kukkaroissa edelleen kohoavana kaukolämmön hintana ja sähkön siirtomaksun nousuna.

Vaihtoehtona kasvuohjelmalle tarjotaan merkittäviä veronkorotuksia ja näivettymisen tietä.

Toivon porilaisille päättäjille viisautta selvittää asioita perusteellisesti, punnita vaihtoehtoja monelta eri kantilta ja tehdä hyviä päätöksiä.

 Salla Kopo

Salla Kopo

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Satakunnan toiminnanjohtaja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.