Tonttivuokrat puhuttavat

22.10.2020

Elämme monella tapaa historiallisia aikoja ja myös kuntien ja kaupunkien taloudet ovat kovalla koetuksella. Näin myös Porissa. Kesäkuussa Porin kaupunginvaltuustossa tehty kerrostalotonttien uudelleen hinnoittelupäätös asettaa porilaiset asunto-osakeyhtiöt ja kerrostalot hyvin eriarvoiseen asemaan. Uusi vyöhykehinnoittelumalli tuli voimaan heinäkuussa 2020 Porin kaupunginvaltuuston päätöksellä. Kerrostalojen, joiden tonttivuokrasopimus tai tontin lunastus tehdään tämän hinnoittelun jälkeen ja ovat lähellä keskustaa, tonttihinta on moninkertainen mitä aiemman hinnoittelun voimassaollessa. Tämän hinnoittelun suora vaikutus menee osakkaiden vastikkeisiin eli asumiskustannukset nousevat näissä taloyhtiössä.

Räikeimmillään tilanne konkretisoituu niin, että vierekkäin on kaksi samanlaista asunto-osakeyhtiötä. Toiseen näistä kohdistuu tämä uusi hinnoittelumalli, jolloin toisessa talossa asumiskustannukset ovat kuukaudessa huomattavasti suuremmat kuin toisessa. Onko tämä yhdenvertaista kohtelua kaupungin taholta asukkaitaan kohtaan? Toivoisin, että kunnallisessa päätöksenteossa oikeudenmukaisuus ja asukkaiden yhdenvertaisuus olisi läsnä, vaikka onkin kova paine löytää tulovirtoja kaupungin talouden kohentamiseksi.

Harmillisesti tämä tonttivuokrien nousu on kansallinen ilmiö ja mm. Tampereella painitaan saman ongelman kanssa. Taloyhtiöiden on ollut vaikea reagoida tähän Porin tekemään päätökseen. Jos taloyhtiö olisi halunnut valittaa tästä päätöksestä, niin sen olisi pitänyt päättää siitä yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Lisäksi taloyhtiön olisi ollut hyvä käyttää päättää asiamiehen käyttämisestä asiassa. Määräaika valituksen tekemiseen on äärimmäisen tiukka, jotta asunto-osakeyhtiölain vaatimukset aikamääreistä toteutuvat mm. yhtiökokouskutsun lähettämisen suhteen. Ryhmäkanne tai muu vastaava ei olisi tullut kysymykseen, koska ryhmäkanne liittyy terminologisesti kuluttajansuoja-asioihin. Eli jokaisen taloyhtiön olisi tullut tehdä valitus omanaan.  Vaikka tahtotilaa hallintovalituksen tekemiseen olisikin ollut taloyhtiöiden hallinnossa, tuo keskikesän ajankohta ja muut seikat saivat taloyhtiöt ymmärtääkseni tässä vaiheessa jättämään valitukset tekemättä.

Asumiskustannusten hillitseminen on yksi tärkeimmistä edunvalvonnallisista tehtävistämme ja myös jatkossa teemme parhaamme, jotta asumiskustannukset eivät nousisi. Kiinteistökustannuksiin ja taloyhtiöiden hoitovastikkeisiin vaikuttavien asumiskustannusten nousu uhkaa työllisyyttä ja kilpailukykyä, eikä lisää kaupungin elinvoimaisuutta. Kiinteistökustannuksien selvitys on taas tehty toimestamme ja Indeksitalo 2020 -selvitys on nyt käytettävissänne. Käykäähän tutustumassa!

 Mari-Häyhtiö-Viikilä

Mari-Häyhtiö-Viikilä

Kirjoittaja toimii Kiinteistöliitto Satakunnan ja Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtajana.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.