Märkätilojen korjaus taloyhtiössä

Märkätilojen korjaus taloyhtiössä

Julkaistu: 26.11.2018

Kylpyhuoneet ja laajemmin ajateltuna märkätilat ovat rakennuksen toimivuuden kannalta hyvin merkittävässä asemassa. Tämä tietenkin johtuu siitä että märkätiloissa käytetään suurin osa rakennuksen vesistä. Hyvässä kunnossa oleva ja toimiva märkätila kestää vesi- ja vesihöyrymäärän ilman että pinnat tai rakenteet vaurioituvat. Mitä tulee märkätilan toimivuuteen, merkittäviä tekijöitä ovat vedeneristys, ilmanvaihto, lämmitys ja vesikalusteiden sekä kaivojen kunto. Jos yhden näistä ottaa pois, on ongelmia tiedossa.


 
Satakunnassa taloyhtiöiden kylpyhuoneiden kunto vastaa hyvin maan yleistä tilannetta, uutta rakennetaan mutta suurin osa on korjauksen tarpeessa. Rakennuskanta on paikoittain vanhaa ja tämä näkyy myös osittain kylpyhuoneiden kunnossa. Kylpyhuone voi olla alkuperäinen 1950-luvulta ja edelleen aivan hyväkuntoinen päältäpäin. Yleinen tilanne on kuitenkin se että laatoituksen takana oleva laasti on tullut jo käyttöikänsä päähän. Tämän huomaa kun kylpyhuoneista puretaan, laatan mukana lähtee parhaimmillaan 3 cm tasoitetta mukaan. Oman haasteensa tuovat tietenkin ns. peltikylppärit ja niiden korjaus. Taloyhtiöissä täällä satakunnan alueella on edelleen suuri määrä ihan peruskorjausta vaativia kylpyhuoneita. Kyse ei ole välttämättä siitä että ne olisivat jotenkin huonokuntoisia, vaan näissä kylpyhuoneissa käytettävien materiaalien ja laitteistojen käyttöikä on mennyt jo umpeen ja nyt mennään jatkoajalla. Taloyhtiöissä, eteenkin kerrostaloissa, kylpyhuoneen vesivahinko harvoin rajoittuu vain yhteen tilaan. Ylimmässä kerroksessa vuotava lattiakaivo voi helposti tehdä vesivahingon kaikkiin alakerran asuntoihin. Täytyy muistaa että ongelma ei ole pelkästään vanhojen taloyhtiöiden, vaan ihan uudemmissakin taloissa vesivahinko voi tulla esim puutteellisen vedeneristyksen takia.
 
Märkätilojen korjauksessa kaikkein tärkein asia on laatu. Ja laadukasta jälkeä saa silloin kun luottaa vahvaan ammattilaiseen.  Suositeltavaa on käyttää yritystä jolla on märkätila-asentajan sertifikaatti kunnossa ja kokemusta märkätilojen remonteista. Oman mausteensa soppaan tuo tietysti purkutöissä asbesti. Pesutiloissa asbestin esiintyminen on yleistä. Työnsä osaava ja vastuullinen yritys pitää huolen siitä että purkutyöt tehdään asiallisesti. Muutenkin asiansa osaava yritys on tilaajalle tärkeä kumppani, sillä työn lisäksi yritykseltä saa opastusta koko projektin läpiviemiseksi.
 
Suositeltavaa on teettää kuntokartoitus kylpytiloihin ennen remontin alkamista. Tällä varmistetaan ettei rakenteisiin jää kosteutta ja samalla tarkastetaan mm. kaivon kunto. Lisäksi rakentamisvaiheessa kannattaa aina teettää vedeneristystarkastus. Vaikka rakentaja olisikin ammattilainen, ulkopuolinen tarkasta pitää huolen siitä että työ suoritetaan asianmukaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä on vedeneristeiden kalvopaksuudet, jotka ovat ensimmäinen asia joka vedeneristyskoulutuksessa opetetaan. Silti tekemissämme tarkastuksissa suurin hylkäämisen peruste on ollut liian ohut kalvopaksuus.  Väärin tai puutteellisesti asennettu vedeneristys voi johtaa todellakin  mittaviin korjauksiin. Tämän lisäksi kylpyhuoneremontissa on otettava huomioon myös muiden laitteistojen toiminta. Esimerkiksi kaivon vaihtaminen remontin yhteydessä on pieni hinta verrattuna siihen miten paljon sen korjaaminen maksaa kun kaivo alkaa vuotamaan. Ammattilaisten avulla väistetään monet sudenkuopat ja suuret vesivahingot.
 
Markus Holm / Tehokuivaus
Laskentapäällikkö
Asbestityönjohto
Työnjohto
Ins(AMK), InsO(YAMK)

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.