03.09.2024
Yhteisöllisyydestä on apua asukkaiden ikääntymisen ja heikentyneen toimintakyvyn tuomissa haasteissa taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka vastaajista noin 60 prosenttia kertoi, että heidän taloyhtiössään huolehditaan naapureista ja tarjotaan naapuriapua. Vastaajien mielestä taloyhtiöissä on tarvetta yhteisölliselle toiminnalle ja sitä edistävälle vastuuhenkilölle.
Lue lisää
Porin kaupunki ja Kiinteistöliitto Satakunta ry lähestyvät porilaisten kerrostalojen taloyhtiöitä pyynnöllä vastata kyselyyn taloyhtiön hisseistä ja esteettömyydestä. Kyselyyn vastaaminen on tärkeää kaupungin uuden avustuksen suunnittelutyössä ja vastaaminen kestää vain muutaman minuutin.
02.09.2024
Asuntoyhteisöjen tupakointikieltoja koskevaa ohjeistusta sekä kieltojen hakemiseen liittyviä lomakkeita on päivitetty yhteistyössä Valviran, Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton ja Helsingin kaupungin kanssa. Tupakkalain mukaan asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin.
27.08.2024
Suuri osa suomalaisista taloyhtiöistä kohtaa asukkaiden ikääntymisestä ja heikentyneestä toimintakyvystä johtuvia haasteita. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka tulosten perusteella yli puolet taloyhtiöistä on kohdannut haasteita liittyen asukkaiden heikentyneeseen toimintakykyyn.
20.08.2024
Asumismenojen kasvu laantuu tänä vuonna, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton PTT:lla teettämästä Asumismenot 2024 -selvityksestä. Korkojen ja sähkön hinnan lasku painavat kotitalouksien asumismenoja, mutta muut asumisen erät kallistuvat edelleen. Tontin kiinteistöveron alarajan nosto sekä vesi- ja jätehuollon kustannusten nousu kasvattavat asumisen menoja niin kerros- kuin omakotitaloissa. Taloyhtiöiden menoja kasvattaa myös kaukolämmön kustannusten nousu.
13.08.2024
Lomakauden jälkeen taloyhtiöissä jatkuu arkinen aherrus, ja yhtiökokouksessa valitut hallituksen jäsenet pääsevät tarttumaan toimeen yhteisten asioiden hoitamiseksi. Kiinteistöliitto on koonnut hallitusten jäsenille tarkastuslistan ja muita hallitustyön kannalta hyödyllisiä työkaluja. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöillä on käytössään myös kattavat neuvonta- ja koulutuspalvelut.
28.06.2024
Laki asunto-osakeyhtiölain 8. luvun muuttamisesta tulee voimaan 8.7.2024. Muutos tuo helpotusta tilanteisiin, joissa tiedoksianto joudutaan tekemään Suomen rajojen yli osakkaalle, vuokralaiselle tai muulle käyttöoikeuden saaneelle.
25.06.2024
Kiinteistöliitto Satakunta etsii hankkeita, jotka vaikuttavat positiivisesti kiinteistön arvoon, osakkaiden viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Taloyhtiön pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen kiinteistönpidon merkitys on yhä tärkeämpää heikohkossa taloustilanteessa ja kustannusten noustessa.
20.06.2024
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on tänä vuonna viime vuotta maltillisempaa, mutta kuitenkin yhä huomattavaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen vastike on tänä vuonna noussut hieman runsaat neljä prosenttia, kun viime vuonna vastaava lukema oli runsaat kahdeksan prosenttia.
18.06.2024
Juhannuksen tienoilla monen lomalaisen koti jää tyhjilleen, kun asukkaat suuntaavat kesämökeilleen ja muille lomareissuilleen. Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle.
17.06.2024
Taloyhtiöväelle on tarjolla ohjeistusta sään ääri-ilmiöistä selviytymiseen Kiinteistöliiton järjestämässä tilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.2024.
07.06.2024
Kiinteistöliitto kannattaa asuntojen lyhytkestoisen vuokraamisen sääntelyä lailla. Hallituksen esitys rakentamislain muutokseksi selkiinnyttäisi tilannetta ja tarjoaisi taloyhtiöille työkaluja sen arvioimiseen, milloin asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta on sääntöjen vastaista.
06.06.2024
Alkuhankaluudet värittäneet jätteiden lajittelua ja keräilyä taloyhtiöissä, parempaan suuntaan uskotaan mentävän.
16.05.2024
Hallituksen esitys asunto-osakeyhtiölain 8 luvun muuttamiseksi on annettu 16.5.2024. Ehdotuksella on tarkoitus muuttaa hallintaanottoon liittyvää tiedoksiantosääntelyä tilanteissa, joissa tiedoksiantomenettelyjä joudutaan tekemään Suomen rajojen yli osakkaalle, vuokralaiselle tai muulle käyttöoikeuden saaneelle.
14.05.2024
Kevään tullen taloyhtiöiden pihalle ilmestyvät leikkivät lapset, ja heidän turvallisuutensa takia taloyhtiön on tärkeää tarkastaa leikkipaikkojen kunto. Taloyhtiön hallitus on vastuussa siitä, että leikkipaikat ja -välineet ovat turvallisia. Leikkipaikan kuntoa voi arvioida esimerkiksi kevättalkoiden yhteydessä.
08.05.2024
Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy parvekkeellaan ruuanlaittopuuhiin. Kokkailun käryt ja tuoksut saattavat herättää naapureissa muutakin kuin ruokahalun. Aihe näkyy keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.
07.05.2024
Vaikka taloyhtiöiden korjaushankkeita tukevat tekijät ovat vahvistumassa, korjausrakentamisen supistuminen jatkunee myös vuonna 2024. Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin perusteella miinusmerkki saattaa kuitenkin pienentyä edellisvuodesta. Vilkkainta korjaaminen on barometrin perusteella pk-seudulla, jossa korjaaminen voi hyvinkin nousta vuoden 2023 tasolle.
23.04.2024
Vuoden taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja -palkinnon on saanut turkulaisen As Oy Maistraatinpuiston hallituksen puheenjohtaja Sami Korhonen. Vuoden taloyhtiöteoksi on puolestaan valittu tamperelaisen As Oy Hervannan Muroleen korjausrakentamishanke.
16.04.2024
Kevät on taloyhtiöissä talkoiden kulta-aikaa, ja säiden lämmetessä monilla pihoilla näkyy naapuruksia haravoineen ja kottikärryineen. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
15.04.2024
Kiinteistöliitto, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli, Suomen Vuokranantajat, Suomen Opiskelija-asunnot SOA ja Vuokralaiset ovat julkaisseet rakennuksen omistajille ohjeen palovaroitinten muuttuneista vastuista. Ohjeen tarkoitus on vastuiden selkeyttämisen lisäksi auttaa rakennuksen omistajia suunnittelemaan ja toteuttamaan uudistuksen edellyttämät palovaroitinten hankinnat ja asennukset.
06.04.2024
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Porissa kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
19.03.2024
Taloyhtiöiden kannattaa pitää etäosallistumista pysyvästi tarjolla vaihtoehtona kevään yhtiökokouksissa. Etäosallistuminen yleistyi tuntuvasti koronapandemian aikana, mutta Kiinteistöliitto kannustaa taloyhtiöitä säilyttämään etäosallistumismahdollisuuden, vaikka tautitilanne ei sitä enää edellytäkään.
13.03.2024
Euroopan parlamentti hyväksyi rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivityksen tiistaina 12.3.2024. Päivityksen myötä rakennuksille asetetut energiatehokkuuden vaatimustasot kasvavat, mutta yksittäisiin asuinrakennuksiin ei ole tulossa tiettyyn päivämääriin sidottuja korjausvelvoitteita.
12.03.2024
Kun taloyhtiön tilikausi päättyy, vuorossa on monessa taloyhtiössä toiminnantarkastus. Toiminnantarkastuksella varmistetaan, että yhtiön päätökset on tehty asunto-osakeyhtiölain ja muiden säännösten mukaisesti. Sen sijaan päätösten arviointi mielipidekysymyksenä ei kuulu toiminnantarkastajalle.
05.03.2024
Oletko miettinyt ilmalämpöpumpun hankkimista helpottamaan lähestyvän kesän hellepäiviä? Viime vuosina kerrostaloasunnoissakin yleistyneen ilmalämpöpumpun ehtii vielä asennuttaa ensi kesäksi, mutta asunto-osakeyhtiössä asennus on hoidettava yhteistyössä taloyhtiön kanssa, ja prosessiin on sen vuoksi varattava oma aikansa.
01.02.2024
Asunto-osakkaiden into rekisteröidä omistuksensa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään on ruuhkauttanut rekisteröintien käsittelyn, millä voi olla vaikutuksia kevään yhtiökokouksiin. Kiinteistöliitto pitää tilannetta harmillisena mutta katsoo, että ruuhkat eivät estä yhtiökokousten järjestämistä onnistuneesti.
10.01.2024
Taloyhtiöiden on syytä varautua edelleen kasvaviin kustannuksiin. Kiinteistöliiton julkaiseman, taloyhtiöiden talousarvioiden laatimiseen tarkoitetun ohjeistuksen mukaan esimerkiksi kaukolämmön hinta nousee tänäkin vuonna monessa kaupungissa.
02.01.2024
Viimeistään loppiaisena useimmat haluavat hankkiutua eroon hyvin palvelleesta joulukuusesta. Kuivahtaneen joulukuusen ulos kantamisesta syntyy pahimmillaan melkoinen sotku, ja muistoksi joulusta jää läjäpäin karisseita kuusenneulasia. Kiinteistöliiton asiantuntijat listasivat parhaat konstinsa kuusen aiheuttaman sotkun minimoimiseksi.
22.12.2023
Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä asuu yhä iäkkäämpää väkeä, jolloin ikääntymiseen liittyvät asumisen kysymykset haastavat yhä enemmän myös taloyhtiöitä. Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset käynnistävät hankkeen, jonka päätavoitteena on kehittää taloyhtiöitä ikä- ja muistiystävällisiksi sekä jakaa aiheeseen liittyvää tietoa. Hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja Kiinteistöliiton jäsenyhdistykset. Hankkeen päävastuullisena toteuttajana toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi.
19.12.2023
Viimeistään viikonloppuna moni työntää uuniin perinteisen joulukinkun, jota syödään Suomessa jouluisin jopa seitsemän miljoonaa kiloa. Kinkusta irtoava rasva saa kuitenkin väärällä tavalla käsiteltynä paljon vahinkoa aikaan. Jotta joulunvietto sujuu mukavissa merkeissä, eikä huoltomiestä tarvitse hälyttää avaamaan tukkeutunutta viemäriä, on syytä muistaa muutama seikka rasvan hävittämisestä.
11.12.2023
Vuoden 2024 alussa aloittava uusi Isännöinnin eettinen neuvosto uudistaa isännöinnin valvonnan luotettavaksi, riippumattomaksi ja uskottavaksi alan valvontajärjestelmäksi ja rakentaa luottamusta isännöintialaan. Eettinen neuvosto on syntynyt Isännöintiliiton ajamana yhteistyössä asunto-osakeyhtiöiden etujärjestö Kiinteistöliiton ja Isännöinnin auktorisointiyhdistyksen kanssa. Neuvosto perustetaan Keskuskauppakamarin yhteyteen.
01.12.2023
Asunto-osakkeiden sähköistämiseen liittyvä määräaika umpeutuu vuoden lopussa, jolloin asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden tulisi olla siirrettynä Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Määräajan umpeutuessa osakeluettelon siirron on kaavailtu muuttuvan maksulliseksi.
27.11.2023
Pikkujoulukaudella ja joulun lähestyessä kodeissa sytytellään kynttilöitä sisällä ja ulkona. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää se on kynttilöiden ja lyhtyjen suosikkisesonkina.
Kiinteistöliitto Satakunta ry palkitsi Vuoden taloyhtiöpuheenjohtajan ja Vuoden taloyhtiöteon tänä vuonna ensimmäisen kerran. Näillä huomionosoituksilla halutaan tehdä näkyväksi usein talkoohengessä taloyhtiöiden hallituksissa tehtävää työtä ja vastuun kantoa yhteisistä asioista.
10.11.2023
Osakeluetteloiden siirto tulee tehdä vuoden 2023 loppuun mennessä - tervetuloa huoneistotietojärjestelmän ja osakeluettelon siirron apuklinikalle Poriin.
02.11.2023
Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana. Kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat kuitenkin taloyhtiöiden hankkeiden toteuttamista. Korjausrakentamisessa ei näyttäisi tulevan kasvua vuodelle 2023. Näkymät vuodelle 2024 ovat samankaltaiset. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrista.
30.10.2023
Taas on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, jottei vilu yllätä, kun sää viilenee. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää paitsi energian ja kustannusten säästön myös järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.
27.10.2023
Onko naapurissa käynnissä jatkuvat juhlat? Ärsyttävätkö yläkerran asukkaan äänekkäät askeleet? Häiritsevästä elämästä voidaan puhua silloin, kun naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä sen voida katsoa olevan merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiön puuttumiskeino häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.
11.10.2023
Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöitä varautumaan kustannusten kasvuun myös ensi vuonna. Osa taloyhtiöistä laatii parhaillaan vuoden 2024 talousarviota, jossa on syytä huomioida esimerkiksi kaukolämpömenojen kasvu ja valtion avustusten väheneminen.
28.09.2023
Kiinteistöliiton taloyhtiöiden Talous- ja rahoituskyselyn tuloksissa näkyy kotitalouksien talouden tiukentuminen, mutta toistaiseksi suuri valtaosa taloyhtiöistä on selviytynyt haasteiden kasvusta varsin pienin ongelmin. Kyselyn tulokset myös tarkensivat näkemystä taloyhtiöiden hoitovastikkeen nostotarpeista vuonna 2023. Lisäksi saatiin lisätietoa taloyhtiöiden lainansaantihaasteista. Kyselyyn vastasi elokuun aikana 3155 taloyhtiöiden hallituksen edustajaa ja noin 250 ammatti-isännöitsijää.
26.09.2023
Taloyhtiön hallituksen yksi tärkeimmistä ratkaisuista on onnistua isännöinnin valinnassa. Kiinteistöliitto on julkaissut uuden Isännöinnin ostaminen -verkkokurssin, joka antaa eväitä taloyhtiön puheenjohtajalle ja hallituksen jäsenille isännöinnin ostamisessa onnistumiseksi.
22.09.2023
Moni taloyhtiö saa syksyllä isännöintiyritykseltään esityksen hinnankorotuksesta. Taloyhtiössä hallituksen on tärkeää tiedostaa, että kyseessä on sopimusasia eikä yksipuolinen ilmoitusasia. Isännöinnin ostajana ja sopijaosapuolena taloyhtiön hallituksen täytyy käsitellä tullut esitys asianmukaisesti.
18.09.2023
Kiinteistöliitto Satakunnan ja Rauman Kiinteistöyhdistyksen yhteisenä toiminnanjohtajana aloitti 11.9.2023 Salla Kopo. Kopo vastaa Kiinteistöliiton jäsenpalveluiden järjestämisestä yhdistysten toiminta-alueella.
12.09.2023
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Kustannusnousua on ollut kaikissa muissa vertailuerissä paitsi kiinteistösähkössä, jonka vertailulukema laski viimevuotisen kaksinkertaistumisen jälkeen.
08.09.2023
Osakeluetteloiden siirto tulee tehdä vuoden 2023 loppuun mennessä - tervetuloa huoneistotietojärjestelmän ja osakeluettelon siirron apuklinikalle Varsinais-Suomen Taloyhtiöpäivään Turkuun.
05.09.2023
Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat tulevina vuosina. Esimerkiksi tulvat ja äärimmäiset helleaallot yleistyvät. Taloyhtiöiden on syytä varautua muuttuviin sääoloihin hyvissä ajoin, sillä ennakointi auttaa välttymään vahingoilta.
01.09.2023
Kiinteistöliitto pitää tärkeänä, että valtiovarainministeriön budjettiesitystä vuodelle 2024 korjataan budjettiriihessä asumisen menojen nousun estämiseksi ja asuntojen korjausrakentamisen edistämiseksi. Kiinteistöliitto esittää huolensa, että osa valtiovarainministeriön esityksistä nostaisi asumisen kustannuksia. Lisäksi talousarviossa tulisi huomioida paremmin kotien korjaaminen. Julkisesti tuettavan asuntotuotannon avulla tulee tasoittaa asuntorakentamisen suhdannevaihteluita.
24.08.2023
Etäyhteydellä osallistuminen taloyhtiön yhtiökokoukseen on yleistynyt laajasti, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille tehdystä kyselystä. Etenkin pääkaupunkiseudulla ja useissa suurimmissa kaupungeissa valtaosa kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä tarjosi osakkailleen mahdollisuutta etäosallistumiseen. Kiinteistöliiton, oikeusministeriön ja Isännöintiliiton laatimaan kyselyyn vastasi alkukesällä lähes 5000 taloyhtiön vastuuhenkilöä.
22.08.2023
Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta selvityksestä. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu. Myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita. Energiamenojen muutokset vaihtelevat suuresti riippuen kotitaloudesta.
15.08.2023
Tulitko yhtiökokouksessa valituksi taloyhtiösi hallitukseen? Etkö oikein tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Kiinteistöliitto on koonnut taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarkastuslistan ja muita hallitustyön kannalta hyödyllisiä työkaluja. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöillä on käytössään myös kattavat neuvonta- ja koulutuspalvelut.
21.06.2023
Tuoreessa hallitusohjelmassa on sitouduttu edistämään taloyhtiöiden toimintaympäristöä monella tapaa: asunto-osakeyhtiölainsäädäntö ja asuntokauppalaki päivitetään. Lyhytaikaisen vuokrauksen pelisääntöjä selkiytetään, ja taloyhtiöissä tapahtuviin häiriötilanteisiin puuttumista helpotetaan. Kaavoituksella pyritään vastaamaan asuntorakentamisen tarpeisiin ja kaavojen käsittelyyn, ja valituksille asetetaan sitovat määräajat. Maanomistajalle myönnetään aloiteoikeus yleis- ja asemakaavoihin.
19.06.2023
Kesälomakausi mökkireissuineen ja muine matkoineen tarjoaa valitettavasti mahdollisuuksia myös murtovarkaille. Muistamalla muutaman yksinkertaisen vinkin ennen matkoille lähtöä voit suojata kotiasi pitkäkyntisten iskuilta.
01.06.2023
Kiinteistöliitto osallistuu SuomiAreenaan järjestämällä keskustelutilaisuuden kevään aikana paljon esillä olleesta energiatehokkuusteemasta. Perjantaina 30.6. Eetunaukion lavalla (Yrjönkatu 15, Pori) järjestettävässä tilaisuudessa pureudutaan EU:n päätöksentekoelimissä parhaillaan käsiteltävään rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin.
16.05.2023
Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy valmistamaan kesäisiä herkkuja omalla parvekkeellaan tai terassillaan. Aihe tuottaa yhteydenottoja myös Kiinteistöliiton lakineuvontaan. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliitto ei kuitenkaan suosittele grillauskieltoa ratkaisuksi asiaan.
10.05.2023
Rauhallinen sekä turvallinen asuntoyhteisö on kaikkien asukkaiden oikeus, ja kotirauha kuuluu kaikille. Tällä hetkellä tämä ei kuitenkaan toteudu, vaan häiriöitä ilmenee ympäri Suomen. Onkin kohtuutonta, että esimerkiksi 50 asukkaan taloyhtiössä yhden asukkaan häiriköinti voi heikentää merkittävällä tavalla asumisrauhaa. Jotta vuokranantaja ja asunto-osakeyhtiö voivat reagoida asumisen häiriötilanteisiin nopeasti ja tehokkaasti, heillä tulisi olla mahdollisuus saada poliisilta olennaiset tiedot asuntoon kohdistuneista hälytystehtävistä esimerkiksi häätöoikeudenkäyntejä varten.
09.05.2023
Kesän lähestyessä moni tulee miettineeksi mahdollisten helteiden aiheuttamaa kuumuutta ja viilennykseen tarjolla olevia vaihtoehtoja. Viime vuosina kerrostaloasunnoissakin yleistyneen ilmalämpöpumpun saattaa vielä ehtiä asennuttaa ensi kesäksi, mutta liian kiireellä tähänkään projektiin ei pidä ryhtyä, sillä asia on asunto-osakeyhtiössä hoidettava yhteistyössä taloyhtiön kanssa.
02.05.2023
Taloyhtiöiden korjaushankkeiden näkymät ovat viimevuotista heikommat. Tämä näkyy sekä suhdanneodotuksissa että rakennusosakohtaisissa korjausten toteutumisarvioissa. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrista.
01.04.2023
Diplomi-insinööri Timo Nieminen Kauniaisista jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana. Jyväskylässä 1.4. koolla ollut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi liiton varapuheenjohtajiksi kiinteistöneuvos Pertti Satopään Liedosta ja toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Harri Järvenpään Tampereelta sekä diplomi-insinööri Martti Suomelan Helsingistä.
28.03.2023
Taloyhtiöiden vastuuhenkilöistä valtaosa katsoo, että heidän taloyhtiönsä taloustilanne on vakaa. Kuitenkin hieman runsaalla 20 prosentilla yhtiöitä hoitokulujen nousu uhkaa taloyhtiön maksukykyä jonkin verran, ja runsaalla kahdella prosentilla suuresti. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille kohdistetusta kyselystä, johon vastasi miltei 4900 vastaajaa maaliskuussa 2023. Taloyhtiöiden talousnäkymät vaihtelevat kunnasta toiseen, sillä myös hoitokulujen kehitys on vaihdellut suuresti viime aikoina.
23.03.2023
Taloyhtiöiden maksamat isännöintipalkkiot ovat kasvaneet viime vuosina, kertoo Kiinteistöliiton toteuttama Isännöintipalkkiot 2023 -tutkimus. Isännöinnin kiinteä kuukausipalkkio on noussut maltillisemmin kuin kokouspalkkiot ja erilaiset erillisveloitukset vuoteen 2020 verrattuna. Aineiston mukaan kiinteät kuukausiveloitukset ovat nousseet keskimäärin noin seitsemän prosenttia. Sen sijaan erillisveloitettavat palkkiot ovat nousseet 10 – 15 prosenttia. Kolmen vuoden takaiseen verrattuna eniten ovat nousseet mm. kokouspalkkioiden, erillisveloitettavien tuntitöiden ja isännöitsijäntodistusten hinnat. Isännöintipalkkioiden erot ovat suuria ja erityisen isoja erot ovat erillisveloituksissa.
09.03.2023
Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia, joista osalle voi valinnan hetkellä olla hieman epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää. Toiminnantarkastajan tehtävä on taloyhtiön kannalta tärkeä mutta vaatimuksiltaan sellainen, josta selviää tavallisella maalaisjärjellä ja huolellisuudella.
08.03.2023
Rakennusten energiatehokkuutta koskevaa direktiiviesitystä tulee korjata niin, että siinä huomioidaan kustannustehokkuus. Kiinteistöliitto on yhdessä MaRa:n, RAKLin, Kaupan Liiton, Kuntaliiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa vedonnut suomalaisiin europarlamentaarikkoihin, jotta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistamista koskevaa esitystä muutettaisiin parlamentin käsittelyssä. Fit for 55-tavoitteisiin pyrkimisessä tulee huomioida kustannustehokkaat keinot. Hallittu ja yhteiskunnan hyväksynnän saama siirtymä ilmastoneutraaliin Eurooppaan vaatii investoinneilta kustannustehokkuutta, sillä rahaa ja tekijöitä on rajallisesti. Kustannustehokkuudella myös varmistetaan rakennuskannan päästöjen vähentäminen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.
07.03.2023
EU:ssa parhaillaan uusittava energiatehokkuusdirektiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi. EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa.
27.02.2023
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) käynnisti vuonna 2017 tutkinnan isännöintialan kartellista, ja julkisti seuraamusmaksuesityksensä 10.2.2021 esittäen markkinaoikeudelle yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksujen määräämistä kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Isännöintiliitolle.
20.02.2023
Moni taloyhtiö joutuu tänä keväänä tekemään yhtiökokouksessaan vaikeita päätöksiä esimerkiksi hoitovastikkeiden nostamisesta kasvaneiden kustannusten vuoksi. Myös rahoitusvastikkeita on monin paikoin tarpeen nostaa taloyhtiölainojen kasvaneiden korkokustannusten takia.
15.02.2023
Posti- ja logistiikka-alan työtaistelutoimet vaikeuttavat kirjelähetysten kulkua. Posti arvioi, että työtaistelutoimet viivästyttävät lähetysten kulkua useista päivistä yli viikkoon. Taloyhtiöiden yhtiökokouskauden ollessa aluillaan tällä voi olla huomattavia vaikutuksia yhtiökokouskutsujen perille toimittamiseen.
07.02.2023
Kiinteistöliitto ja Vuokranantajat järjestävät yhteistyössä eduskuntavaalipaneeleja eri puolilla Suomea.
Kiinteistöliitto toivoo tulevalta hallitukselta toimenpiteitä muun muassa asumisen kustannusten hillitsemiseksi.
03.02.2023
Uusi jätelaki astui voimaan heinäkuussa 2021. Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa. Kuluvan vuoden aikana 5-19 huoneiston taloyhtiöissä muutokset konkretisoituvat uusien lajitteluvelvoitteiden myötä. Monissa muissa yhtiöissä muutos näkyy lisäksi siinä, kun pakkaus- ja biojätteiden kuljetusvastuu siirtyy kunnille.
30.01.2023
Kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA-foorumi) organisaatiot julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Rakennetun ympäristön kokonaisohjauksesta vastaavan ministerin lisäksi organisaatiot peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen, ratkaisuja alaa vaivaavaan osaajapulaan sekä investointeja, jotka tukevat kasvua.
25.01.2023
Hallituspuolueet ovat päässeet yhteisymmärrykseen takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen ja sähkölaskujen maksuajan pidentämistä koskevan lakiehdotuksen yksityiskohdista.
12.01.2023
Uudistetut Isännöinnin eettiset ohjeet astuvat voimaan 1.2.2023. Ohjeet on uudistettu Isännöintiliiton, Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n ja taloyhtiöiden etua valvovan Kiinteistöliiton yhteistyönä. Uudistuksen tavoitteena on parantaa isännöinnin laatua ja lisätä luottamusta isännöintiin.
10.01.2023
Valtaosa taloyhtiöistä laatii talousarvionsa talven ja alkukevään aikana. Kiinteistöliiton asiantuntijat ovat laatineet päivityksen Talousarvio-ohjeeseensa, joka mahdollistaa huolellisen budjetoinnin tilikaudelle 2023.
28.12.2022
Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.
21.12.2022
Hallitus valmistelee marras-joulukuun sähkölaskuja koskevan kertakorvauksen käyttöönottoa keskiviikkona 21.12.2022. Suomen Kiinteistöliitto pyytää valmistelijoita huomioimaan myös suomalaiset taloyhtiöt valmistelussa.
19.12.2022
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon. Jotta joulu sujuisi taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti, kokosimme jouluiset vinkit muistilistaksi.
15.12.2022
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi taloyhtiöiden etujen vastaisia.
09.12.2022
Runsas lumentulo on pitänyt viime päivinä taloyhtiöiden lumitöistä vastaavat kiireisinä. Vaikka taloyhtiö olisi ulkoistanut kiinteistön talvikunnossapidon huoltoyhtiölle, kannattaa taloyhtiön hallituksen seurata pihamaan kuntoa ja olla tarvittaessa valmiina itsekin puuttumaan tilanteeseen.
24.11.2022
Taloyhtiöissä on paljon tehtävissä energiatehokkuuden eteen myös perinteisin huollon ja ylläpidon keinoin, selviää Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemästä energia- ja ilmastokyselystä. Moni taloyhtiö voisi tehostaa energiankäyttöään ja parantaa asumisolosuhteita esimerkiksi ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötöillä sekä lämmitysverkoston perussäädöllä ja lämmityksen asetusarvojen kohdilleen laittamisella.
22.11.2022
Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tämä käy hyvin ilmi Kiinteistöliiton Taloyhtiöiden turvallisuuskyselyn vastauksista. Kyselyn perusteella taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa. Vastaajista 85 prosenttia ilmoitti, että heidän taloyhtiölleen on laadittu pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelmaa myös päivitetään usein, sillä tulosten perusteella kolme neljästä pelastussuunnitelmasta on päivitetty alle kaksi vuotta sitten.
03.11.2022
Energiakriisin keskellä on hyvä hetki miettiä myös pidemmän aikavälin energiaremontti- ja muita korjaustarpeita taloyhtiöissä. Valtion avustusrahaa korjausten tekoon on ollut tänä vuonna tarjolla historiallisen paljon, ja myös ensi vuonna korjausavustuksiin käytettävissä on tämän hetken tietojen mukaan lähes 27 miljoonaa sekä energia-avustuksiin 69 ja latausinfra-avustuksiin 10 miljoonaa euroa. ARA, Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto kannustavat taloyhtiöitä hyödyntämään tilaisuutta. Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto peräänkuuluttavat myös laajempaa yhteiskunnallista keskustelua taloyhtiöistä, jotka eivät kykene korjaustoimia toteuttamaan.
02.11.2022
Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheiseen kyselyyn vastanneista taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä noin 90 prosenttia kertoi pitävänsä rakennusten energiatehokkuuden parantamista tärkeänä.
Kiinteistövero uhkaa nousta merkittävästi ensi vuonna. Kiinteistöliitto vaatii, että korotusta kohtuullistetaan, jotta valtion toimin ei vielä entisestään lisätä asumisen ja kiinteistöjen kustannuksia. Kiinteistöliitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministeri Annika Saarikolle.
01.11.2022
Korjausrakentamisen yllä on tummia pilviä, selviää Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista. Kasvuvirettä on akuuteissa energiahankkeissa ja sähköautojen latausjärjestelmien hankkeissa, mutta kokonaisuutena tarkastellen barometrin tulokset eivät ennakoi merkittävää kasvua taloyhtiöiden korjaamisessa lähiaikoina. Rahoituksen kallistuminen ja saatavuushaasteiden lievä kasvu ovat tuoneet lisäpulmia taloyhtiöille.
Kärjistyneen energiatilanteen takia tuleva talvi voi tuoda tullessaan sähkökatkoja. Fiksu kiinteistönpitäjä pohtii jo nyt, kuinka niihin on syytä varautua.
27.10.2022
Energiakriisi vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään tänä syksynä. Millä keinoin voimme pyrkiä välttämään sähkökatkoja ja varautua niihin?
13.10.2022
Nykyinen akuutti tilanne ja kasvavat energiakustannukset saavat asukkaat ja taloyhtiöt miettimään, millä keinoilla omaa energiankäyttöä voisi vähentää. Taloyhtiöt joutuvat energiansäästötoimia suunnitellessaan pohtimaan myös sitä, kenellä on valtuudet päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista.
06.10.2022
Osa taloyhtiöistä valmistelee parhaillaan ensi vuoden talousarviota hyväksyttäväksi syksyllä pidettävässä yhtiökokouksessa. Kiinteistöliiton asiantuntijat kokosivat listan tärkeimmistä asioista, jotka on tarpeen huomioida ensi vuoden taloutta suunnitellessa.
12.09.2022
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin kuntakohtaisissa erissä. Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021. Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa on 4,7 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin kuntakohtaisissa erissä. Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021. Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa oli 4,7 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan. Porissa nousua 9,2 %, kun taas Raumalla nousu oli noin 13,5 % vuodesta 2021.
08.09.2022
Kiinteistöliitto kannattaa hallituksen kaavailemia muutoksia asunto-osakeyhtiölakiin. Etenkin luonnosteltu esitys esteettömyyttä parantavia korjauksia koskevan päätöksenteon helpottamisesta sujuvoittaisi taloyhtiön yhteisiin tiloihin tehtäviä esteettömyysremontteja. Nämä remontit ovat usein tärkeitä ikäihmisten tai muuten liikuntarajoitteisten itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi.
31.08.2022
ARA on elokuussa julkaissut uusia avustuksia asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi, sekä aurinkopaneeleiden hankintaan.
30.08.2022
Taloyhtiöillä on tarvetta energiankäyttöön liittyvälle luotettavalle tiedolle, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastanneet taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ja isännöitsijät ovat kiinnostuneita energia-asioista ja pitävät niitä tärkeinä. Kuitenkin lähes puolet vastaajista kokee, ettei tiedä, miten lähteä liikkeelle esimerkiksi energiansäästöön tai lämmitystavan vaihtamiseen liittyvissä asioissa tai että energia-asiat jäävät muiden pakollisten asioiden jalkoihin.
24.08.2022
Asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta selvityksestä. Asumismenojen nousua ajaa energian kallistuminen. Tästä syystä asumismenojen kehitys riippuu pitkälti asumis- ja lämmitysmuodosta.
10.08.2022
Tänä syksynä taloyhtiöiden hallitukset saavat eteensä tavallistakin kimurantimpia kysymyksiä. Kasvavat kustannukset luovat paineita keksiä konsteja energiansäästöön, ja moni taloyhtiö joutuu myös pohtimaan ylimääräisten vastikkeiden keräämistä sekä vastikkeiden korottamista.
08.07.2022
Asunto-osakeyhtiölain muutoksella sallitaan pelkästään etäyhteyden välityksellä ilman kokouspaikkaa pidettävät yhtiökokoukset eli etäkokoukset sekä edistetään niin sanottujen hybridikokousten järjestämistä. Hybridikokouksessa yhtiökokoukseen on mahdollista osallistua kokouspaikan lisäksi etäosallistuen.
21.06.2022
Juhannuksen jälkeen monen lomalaisen koti jää tyhjilleen, kun asukkaat suuntaavat kesämökeilleen ja muille lomareissuilleen. Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle.
15.06.2022
Kiinteistöliitto osallistuu ilmastoteemalla heinäkuussa Porissa järjestettävään Suomi Areenaan.
31.05.2022
Kesän kynnyksellä elämä taloyhtiöiden pihoilla vilkastuu, ja lasten leikkipaikat pääsevät talven hiljaiselon jälkeen jälleen kunnolla käyttöön. Jotta leikit sujuisivat turvallisesti, taloyhtiön kannattaa keväisin tehdä tai teettää leikkipaikan välineille, kuten keinuille, hiekkalaatikolle ja kiipeilytelineille, perusteellinen tarkastus.
30.05.2022
SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville. Jotta meillä olisi enemmän ratkaisuja ja vähemmän ongelmia. Vuosittainen yhteiskunnallinen festivaali järjestetään Porissa. Kiinteistöliitto osallistuu SuomiAreenalle Ilmastoviisas taloyhtiö hankkeellaan.
23.05.2022
Helatorstain tienoilla moni kaivaa grillin talviteloilta ja ryhtyy kokkauspuuhiin parvekkeella tai terassilla. Ympäristöön leviävät grillaamisen tuoksut saattavat herättää naapureissa ruokahalun sijasta ärtymystä, ja tilanne voi poikia yhteydenottoja myös taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.
20.05.2022
Valtionvarainministeriöllä on päättymässä lausuntokierros kiinteistöverotuksen uudistamisesta. Kiinteistöliiton mielestä esitys on vielä raakile, eikä kiinteistönomistajien kiinteistöveron määrät olisi selvillä päätöstä tehtäessä. Lisäksi keskeiset hallitusohjelman periaatteet eivät luonnoksessa täyty. Myös odotettavissa oleva oikaisuvaatimusten vyöry johtaisi vuosikausien odotukseen verovelvollisten oikeusturvan kannalta.
12.05.2022
Paine kiinteistöjen korjausrakentamiselle on kasvanut, selviää Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista. Putkistohankkeet, julkisivuremontit, latausinfran rakentaminen ja piharemontit ovat yleisimmät korjaushankkeet. Koronan on viivästyttänyt monien korjausten toteuttamista, minkä lisäksi lämmitysjärjestelmä- ja latauspistehankkeet ovat entistä ajankohtaisempia. Samalla moni taloyhtiö kamppailee lainarahoituksen saatavuuden kanssa.
10.05.2022
Lähiviikkoina moni taloyhtiö järjestää perinteiset kevättalkoot kenties pitkästä aikaa koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Taloyhtiön hallituksen kannattaakin etukäteen varmistaa, että varastosta löytyy talkoissa tarvittavat työvälineet ja että ne ovat asianmukaisessa käyttökunnossa.
27.04.2022
Suomen asuinrakennusten tekninen korjaustarve on tulevina vuosikymmeninä keskimäärin 7,8 miljardia euroa vuodessa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Tampereen yliopiston tutkimus. Tästä noin 95 prosenttia on taloudellisesti perusteltua. Tällä hetkellä korjausinvestointien kokonaismäärä vastaa melko hyvin vuotuista korjaustarvetta, mutta tarve kasvaa tulevaisuudessa, koska rakennuskanta ikääntyy.
21.04.2022
Hallitus on antanut lakimuutosehdotukset osakeyhtiölain, asunto-osakeyhtiölain, osuuskuntalain ja yhdistyslain muuttamisesta. Asunto-osakeyhtiölain muutosehdotuksella on tarkoitus sallia pelkästään etäyhteyden välityksellä ilman kokouspaikkaa pidettävät yhtiökokoukset eli etäkokoukset sekä edistää niin sanottujen hybridikokousten järjestämistä. Hybridikokouksessa yhtiökokoukseen on mahdollista osallistua kokouspaikan lisäksi etäosallistuen.
20.04.2022
Yhä isompi osa taloyhtiöistä maksaa hallituksensa jäsenille rahapalkkion näiden tekemästä työstä, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Tulosten perusteella miltei kaksi kolmesta taloyhtiöstä maksaa hallitustyöstä rahallisen korvauksen. Kerrostaloissa osuus on 74, ja rivitaloyhtiöissä 40 prosenttia.
05.04.2022
Keskimääräisellä hallituksen jäsenellä on runsaan yhdentoista vuoden hallituskokemus taloyhtiöissä. Kokemuksen määrä on kyselyn mukaan kasvanut viime vuosina. Kyselyn vastaajissa oli kuitenkin myös edelliskertaa enemmän tuoreita hallitusjäseniä, joten kokoonpanojen uudistumistakin tapahtuu taloyhtiöissä.
02.04.2022
Diplomi-insinööri, varatoimitusjohtaja Timo Nieminen Kauniaisista jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana. Lahdessa 2.4. koolla ollut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi liiton varapuheenjohtajiksi diplomi-insinööri Martti Suomelan Helsingistä, toimitusjohtaja Pertti Satopään Liedosta ja toimitusjohtaja Harri Järvenpään Tampereelta.
01.04.2022
Kiinteistöliitto ja jäsenyhdistykset kampanjoivat huhtikuussa näyttävästi yhtiökokoukseen osallistumisen puolesta. Televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja on samalla osa Kiinteistöliiton 115-vuotisjuhlavuotta.
29.03.2022
Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ovat korkeasti koulutettua väkeä. Kyselyn mukaan miltei joka kolmannella taloyhtiön hallituksen jäsenellä on ylempi korkeakoulututkinto. Opistoasteen tutkinnon on suorittanut 28 prosenttia vastanneista. Alempi korkeakoulututkinto on joka viidennellä vastaajalla. Ammattikoulupohjalta taloyhtiön hallituksissa toimii noin joka kymmenes.
23.03.2022
Kiinteistöliitto -konserni ja liiton jäsenyhdistykset ovat lahjoittaneet 100 000 euroa Ukrainan sodasta kärsivien avustamiseen.
21.03.2022
Koronapandemian kolmas vuosi on osoittamassa, että taloyhtiöiden kokouskäytännöt ovat sopeutuneet tilanteen vaatimuksiin. Kuluvalle vuodelle taloyhtiöiden hallituksen jäsenet olettavat järjestävänsä edellisvuotta enemmän perinteisiä fyysisiä varsinaisia yhtiökokouksia, mutta etäyhteyksiä arvelee hyödyntävänsä yhteensä 40 prosenttia taloyhtiöistä. Epävarmuus yhtiökokouksen järjestämistavasta vaikuttaa olevan nyt vuoden takaista pienempää. Tulokset selviävät Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille helmikuun alkupuoliskolla kohdistamasta kyselystä.
15.03.2022
Kevään yhtiökokouksissa valitaan jälleen suuri joukko toiminnantarkastajia, joista osalle voi valinnan hetkellä olla hieman epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää. Toiminnantarkastajan tehtävä on taloyhtiön kannalta tärkeä mutta vaatimuksiltaan sellainen, josta selviää tavallisella maalaisjärjellä ja huolellisuudella.
14.02.2022
Koronarajoitukset lievenivät 14.2.2022. Lievennykset vaikuttavat myös taloyhtiöihin, jotka saavat jälleen ottaa käyttöön tauolla olleet lenkkisaunavuorot.
10.02.2022
Talonomistajien etujen puolustajaksi 10 vuotta ennen Suomen itsenäistymistä vuonna 1907 perustettu Kiinteistöliitto jatkaa vankasti kasvu-uralla. Alueellisissa yhdistyksissä jäsenmäärä kasvoi viime vuonna lähes kolme prosenttia, ja yhdistyksiin kuuluu nyt noin 31 000 asunto- ja kiinteistöosakeyhtiötä. Suomen Vuokranantajien jäsenmäärä kasvoi noin 12 prosenttia, ja järjestöön kuuluu nyt noin 20 000 yksityistä vuokranantajaa. Yhteensä yhdistyksillä on noin 51 000 jäsentä.
08.02.2022
Kiinteistö- ja rakennusalan kasvun siemenet piilevät vihreän siirtymän edistämisessä, TKI-toiminnan kasvattamisessa ja kansainvälistymisessä, kertoo KIRA-foorumin toimijoiden yhdessä laatima ja tänään julkaistu kasvuohjelma.
03.02.2022
Koronatilanteen vuoksi taloyhtiöiden kannattaa tarjota osakkailleen tänäkin keväänä mahdollisuutta osallistua yhtiökokoukseen etäyhteydellä. Korona-aikana yleistynyt etäosallistuminen on lisännyt yhtiökokousten osallistujamääriä, ja tälle suuntaukselle toivotaan Kiinteistöliitossa jatkoa.
12.01.2022
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on alkaneelle vuodelle nousupaineita. Etenkin lämmityskulut ovat kasvaneet maailmanmarkkinahintojen ja päästöoikeuksien hinnan jyrkän kohoamisen seurauksena. Kokosimme taloyhtiöille tärkeimpiä talousarvion laatimisessa huomioitavia asioita.
11.01.2022
Taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden lakipalvelun parantamiseksi Kiinteistöliitto on ottanut käyttöön Lakibotin. Uusi palvelu täydentää aiemmin taloyhtiöiden käytettävissä olleita Kiinteistöliiton ja jäsenyhdistysten lakiasioiden puhelinneuvontoja sekä jäsensivujen Lakihelppi-palvelua. Lakibotti palvelee yli 30 000 taloyhtiön hallituksia ja isännöitsijöitä Kiinteistöliiton jäsensivuilla.
10.01.2022
Taloyhtiöt ovat suurelta osin tyytyväisiä ulkopuolisilta ammattilaisilta hankkimiinsa korjaushankkeiden suunnittelu- ja valvontapalveluihin. Kiinteistöliitto selvitti jäsentaloyhtiöidensä kokemuksia suunnittelu- ja valvontapalveluiden laadusta kyselyllä, johon vastasi runsaat 1700 taloyhtiöiden edustajaa eri puolilta maata.
07.01.2022
Kiinteistöliitto vetoaa UPM:ää koskevan lakon neuvotteluosapuoliin, että kaukolämmön edullinen ja ympäristöystävällinen tuotanto turvattaisiin, eivätkä asukkaat joutuisi kärsimään kohtuuttomasti kustannusten noususta. Metsäteollisuuden piirissä oleva työriita uhkaa vaikuttaa kohtuuttomalla tavalla useiden kaupunkien kaukolämmön tuotantoon. Nyt meneillään olevan lakon piirissä on ainakin Rauman, Lappeenrannan, Kouvolan, Valkeakosken ja Jämsän alueella sijaitsevia kaukolämpölaitoksia.
05.01.2022
Koronatilanteen heikkenemisen vuoksi viranomaiset ovat asettaneet jälleen uusia rajoituksia, joista osa koskee myös taloyhtiöiden toimintaa. Kokosimme yhteen keskeisimmät, tällä hetkellä voimassa olevat taloyhtiöitä koskevat rajoitukset. Ajankohtaiset rajoitukset kannattaa aina tarkastaa oman alueen aluehallintoviraston verkkosivuilta.
03.01.2022
Kiinteistöliitto kannattaa oikeusministeriön lakiehdotusta siitä, että taloyhtiöt voisivat pitää yhtiökokouksensa kokonaan etäyhteyksin. Etäyhteyksin pidettävä yhtiökokous edellyttäisi sitä, että asia on kirjattu taloyhtiön yhtiöjärjestykseen. Nykyisin asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että kokouksella on oltava fyysinen kokouspaikka.
27.12.2021
Vuodenvaihteen ilotulitukset aiheuttavat päänvaivaa monessa taloyhtiössä. Rakettien ampumisessa, kuten muussakin uudenvuoden juhlinnassa, kannattaa huomioida naapurit, lemmikit ja yleinen turvallisuus.
20.12.2021
Joulunvietto taloyhtiössä sujuu ilman ristiriitoja, kun jokainen muistaa noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Listasimme tärkeimmät joulunviettovinkit, joiden avulla juhlapyhät sujuvat turvallisesti ja sovussa naapureiden kanssa.
15.12.2021
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on antanut viime aikoina taloyhtiöihin liittyviä ratkaisuja, jotka korostavat ihmisten yhdenvertaisen kohtelun merkitystä myös taloyhtiöissä. Taloyhtiöissä kannattaakin panna merkille, että pelkästään asunto-osakeyhtiölain noudattaminen ei kaikissa tilanteissa riitä.
02.12.2021
Kun sää muuttuu talviseksi, herää monessa taloyhtiössä kysymys siitä, kuka vastaa pihan turvallisuudesta. Kysymys on tuttu myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.
25.11.2021
Pitkät viiveet seurakuntien aluekeskusrekistereistä tilattavien sukuselvitysten toimittamisessa aiheuttavat ikäviä hankaluuksia myös taloyhtiöissä. Sukuselvitys tarvitaan, kun henkilö kuolee, jotta saadaan selville kaikki vainajan lainmukaiset perilliset. Kuolinpesä ei voi lähteä hoitamaan kuolinpesän asioita ilman sukuselvitystä.
16.11.2021
Puolet taloyhtiöiden tulipaloasunnoista* oli ilman toimivia palovaroittimia vuosina 2016–2020, kertovat pelastustoimen tilastot. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi, että vuokrataloasunnoissa peräti 70 prosentissa oli puutteita palovaroittimissa. Taloyhtiöt voivat lisätä merkittävästi asukkaidensa turvallisuutta ja pelastaa ihmishenkiä asennuttamalla kaikkiin asuntoihin palovaroittimet ja pitämällä ne toimintakunnossa.
15.11.2021
Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät nyt yhä useammassa taloyhtiössä vesimittarin osoittaman lukeman mukaan. Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain noin vuosi sitten, ja muutos alkaa nyt hiljalleen näkyä myös käytännössä.
02.11.2021
Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on kääntymässä uudelleen kasvuun, arvioi Kiinteistöliitto tuoreen Korjausrakentamisbarometrinsä perusteella. Yhtenä vauhdittajana hankkeissa ovat sähköautojen latauspisteiden rakentamiset, jotka ovat edelleen tuntuvasti yleistymässä taloyhtiöissä. Barometrin vastaukset kerättiin lokakuun ensimmäisellä puoliskolla, ja vastauksia kertyi kaikkiaan runsaalta 3100 taloyhtiöiden edustajalta.
01.11.2021
Talvikausi ja pakkaset lähestyvät. Lämmityskausi on paras aika tarkistaa lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän optimaalinen toiminta. Tämä varmistaa viihtyisät asumisolosuhteet ja kohtuullisen energiankulutuksen. Teknisten järjestelmien toiminnan energiataloudellisuus selvitetään seuraamalla energiankulutusta ja vertaamalla kulutustietoja edellisten talvikausien kulutukseen.
25.10.2021
Huomaamattomasti mutta luotettavasti toimiva ilmanvaihto on asukkaiden näkökulmasta miellyttävä. Hyvä ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tuo myös kustannussäästöjä.
22.10.2021
Taloyhtiöiden hallitusten tulee käsitellä asianmukaisesti isännöintiyritysten yleensä näin loppuvuodesta esittämät hinnankorotukset. Isännöintipalkkiot 2020 -tutkimuksen mukaan taloyhtiöistä vuosittain noin 57 prosentissa tarkistetaan isännöintisopimuksen hintaa. Toiminnan avoimuus, läpinäkyvyys sekä selkeät yhteisesti sovitut toimintatavat lisäävät taloyhtiön ja isännöinnin keskinäistä luottamusta. Taloyhtiöiden ja isännöintiyritysten on hyvä pitää mielessä, että hinnantarkistusten osalta kyseessä on sopimusasia ja toimia sen mukaisesti.
13.10.2021
Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen myönnettävät valtion tukivarat uhkaavat loppua kesken. Taloyhtiöt ovat innostuneet toteuttamaan sähköautojen latauspisteitä, ja hakemukset ovat jo ylittäneet tälle vuodelle varatut määrärahat.
08.10.2021
Talousarvion valmistelu on parhaillaan ajankohtaista niissä taloyhtiöissä, joissa yhtiökokous järjestetään syksyllä. Kiinteistöliiton asiantuntijat kokosivat taloyhtiöille vinkit asioista, jotka vaikuttavat taloyhtiöiden kustannuksiin juuri nyt.
05.10.2021
Kiinteistöliiton jäsensivuilla julkaistu isännöintipalvelujen laadun mittaamisen käsikirja antaa asunto-osakeyhtiöiden hallituksille välineet ottaa laatu osaksi isännöintipalvelun ostamista ja auttaa hallituksia myös mittaamaan isännöinnin laatua.
13.09.2021
Syys-lokakuussa sää viilenee vääjäämättä. Lämmityskauden alkaessa on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta, mutta hyvä hetki myös miettiä kodin energiankulutusasioita. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.
09.09.2021
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna viime vuotta enemmän. Muun muassa kaukolämmön, veden ja kiinteistöveron muodostamia, kunnissa päätettäviä, maksuja seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia vuodesta 2020. Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja.
Suurimpien kuntien kustannusnousut muita suurempia – Ainoastaan Porissa ei nousua Kymmenen suurimman kaupungin keskimääräinen nousu oli 2,4 prosenttia viime vuodesta, ja muutos oli selvästi edellisvuotta suurempi. Sen sijaan Porissa vertailukustannukset eivät nousseet tänä vuonna ollenkaan, mikä oli selkeä poikkeus 10 suurimman kaupungin joukossa. –Kiinteistökustannusten kehitys oli Porissa hyvin maltillista, mikä on loistava asia. Meidän tulee säilyttää Porin elinvoimaisuus ja on tärkeää että Kiinteistöverouudistuksen ja soteuudistuksen yhteydessä kiinteistöveroa ei koroteta, toteaa Kiinteistöliitto Satakunnan toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö.
02.09.2021
Jos taloyhtiön kevään tai kesän yhtiökokous on vielä pitämättä, hallituksen on nyt korkea aika kutsua kokous koolle. Koronayhteisöpoikkeuslaki on antanut mahdollisuuden lykätä yhtiökokousta pidettäväksi syyskuun 2021 loppuun mennessä, ja nyt lisäaika on piakkoin päättymässä.
31.08.2021
Taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät sekä vuokratalot ovat erittäin tyytyväisiä Kiinteistöliiton ja jäsenyhdistysten palveluihin ja toimintaan. Peräti 95 prosenttia jäsentalojen vastaajista on valmiita suosittelemaan jäsenyyttä kokemustensa perusteella. Kattavaan jäsentyytyväisyyskyselyyn vastasi touko-kesäkuussa lähes 4000 jäsentaloyhtiön edustajaa.
25.08.2021
Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet antavat rakentamisen laadulle uudiskohteissa arvosanan 7½, selviää Kiinteistöliiton uudistalokyselystä. Uudistaloissa on vastaajien mukaan paljon parannettavaa rakennusyhtiöillä, mutta myös uusien taloyhtiöiden omistajilla ja isännöitsijöillä.
19.08.2021
Asumismenoihin kuluu jopa kolmannes kotitalouden tuloista, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella eli PTT:llä teettämästä selvityksestä. Vuosina 2021-2023 asumismenot kasvavat asuntovelallisilla sekä vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuvilla noin kaksi prosenttia. Suurimman osuuden tuloista asuminen lohkaisee keskituloisilta perheettömiltä kerrostaloasujilta.
11.08.2021
Kesän päätteeksi toiminta taloyhtiöiden hallituksissa vilkastuu jälleen, ja mukana hallituksessa voi nyt olla kevään yhtiökokouksessa valittuja tuoreita toimijoita. Uusille hallituksen jäsenille taloyhtiön asiat eivät välttämättä ole ennestään tuttuja. Myös poikkeuksellinen korona-aika on tuonut taloyhtiöille uudenlaisia haasteita, jotka vaativat perehtymistä.
23.06.2021
Uudiskohteet asettavat isännöinnin laadun ja ammattitaidon kovalle koetukselle, selviää Kiinteistöliiton Uudistalo-kyselyssä. Uusissa taloyhtiöissä nousee esiin uudenlaisia ilmiöitä, jotka vaativat asioille omistautuvia ja osaavia ihmisiä taloyhtiöiden hallituksiin ja isännöintiin mutta myös kiinteistöpalveluihin ja rakentamiseen.
15.06.2021
Kesämökille tai muulle lomareissulle lähtevän kannattaa poissaolonsa ajaksi suojata kodin lisäksi myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa säilytettävä omaisuutensa. Korona-aika on lisännyt murtoja taloyhtiöiden varastotiloihin ja pyöräkellareihin.
14.06.2021
Talotekniikan viestintäfoorumi tarjoaa ajankohtaista tietoa rakennusten omistajille ja ylläpitäjille
Lakimiehen tehtävänä on jäsenistölle annettava asumiseen liittyvä juridinen puhelinneuvonta erityisesti asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöihin, vuokraukseen ja korjausrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä asiantuntijalausuntojen laatiminen. Lakimies toimii kouluttajana mm. liittoyhteisön tilaisuuksissa ja verkkoseminaareissa. Lakimiehellä on mahdollisuus hoitaa jäsenyhtiöiden toimeksiantoja, esimerkiksi toimia asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksissa puheenjohtajana tai asiantuntijana sekä laatia tavanomaisia yhtiö- ja sopimusoikeudellisia dokumentteja. Tehtävän hoitaminen edellyttää matkustusvalmiutta kotimaassa.
09.06.2021
Viimeisen vuosikymmenen kuluessa on rakennettu paljon, ja erityisesti kerrostaloja. Rakentaminen on painottunut vahvasti suurimpiin, väkimäärältään kasvaviin kaupunkeihin. Uudet taloyhtiöt poikkeavat vanhemmista taloyhtiöistä monin tavoin. Rakenteet ja käyttöominaisuudet sekä hallinto- ja taloustarpeet ovat toisenlaisia kuin ennen. Uutta on myös se, että taloyhtiöiden rakennusaikaiset velka-asteet ovat takavuosia suurempia. Lisäksi isossa osassa uusia taloyhtiöitä on jo alkuun paljon vuokrauskäyttöön hankittuja osakehuoneistoja.
08.06.2021
Valtiovarainministeriö valmistelee niin kutsuttua enimmäisvelkasuhdetta, joka rajoittaisi kotitalouksien mahdollisuuksia saada asuntolainaa. Lainaa saisi alustavan muistion mukaan vain 450 prosenttia bruttovuosituloista. Uusi velkasuhde vaikeuttaisi kotitalouksien, erityisesti nuorten, uran alkuvaiheessa olevien asunnon hankintaa.
07.06.2021
Kiinteistöliitto tarjoaa jäsentaloilleen yhtiökohtaiset kotisivut maksuttomana jäsenetuna. Taloyhtiosivut.fi -palvelussa taloyhtiö voi julkaista ja ylläpitää omia kotisivuja. Vuonna 2007 avattu verkkopalvelu on uudistettu täysin ulkoasun, julkaisujärjestelmän sekä käyttäjähallinnan osalta.
Auringon lämpöä odotetaan ja kaivataan, mutta viilennystäkin yleensä tarvitaan, kun helleraja ylittyy. Kodin viilentäminen lisää asumismukavuutta. Aika ajoin on myös tarkistettava sekä ilmanvaihtolaitteiden että jäähdytyslaitteiden kunto. Sisäilmakin raikastuu, kun painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan ja ilmanvaihtolaitteiden suodattimet vaihdetaan säännöllisesti. Säätöasetusten tarkistaminen kuuluu myös asiaan.
03.06.2021
Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus menee väärään suuntaan, toteavat elinkeinoelämän järjestöt. Jos kaavoitusta ja luvitusta ei joustavoiteta, esimerkiksi investoinnit ja liikenneuudistukset eivät nopeudu.
24.05.2021
Korkein oikeus julkisti perjantaina 21.5.2021 ratkaisunsa (KKO 2021:32) liittyen osakkaan oikeuteen asentaa osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumppu. Ratkaisu poikkeaa Kiinteistöliiton omaksumasta linjasta.
21.05.2021
Korkein oikeus on tuomiollaan 21.5.2021 (KKO 2021:32) ratkaissut asian, jossa oli kyse osakkaan oikeudesta asentaa osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumppu siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty rakennuksen ulkoseinään.
17.05.2021
Kiinteistöliiton ja alueellisten yhdistysten jäsentyytyväisyyskysely on vastattavana 17.5.-6.6.2021. Kattava kysely jäsenille toteutetaan kolmen vuoden välein. Toivomme mahdollisimman monen jäsentalon edustajan vastaavan kyselyyn!
11.05.2021
Helatorstain aikoihin moni kaivaa grillin esiin ja käynnistää parvekkeella tai terassilla kesäkauden. Koska kotona vietetään koronan vuoksi tavallista enemmän aikaa vielä tänäkin keväänä ja tulevana kesänä, parvekkeella ja terassilla on tärkeää huomioida taloyhtiön muut asukkaat. Tulta käsiteltäessä erityisen tärkeää on muistaa paloturvallisuuteen liittyvät varotoimet.
07.05.2021
Kiinteistöliiton talous- ja rahoituskyselyn vastausten perusteella taloyhtiöissä ymmärretään ennakkovarautumisen tärkeys, mutta varoja kerätään huomattavasti harvemmassa yhtiössä. Huhtikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3700 taloyhtiöitä, joista kolmannes kerää etukäteen varoja tulevia korjaushankkeita varten. Kyselyn vastaajista yli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että taloyhtiön tulisi kerätä varoja etukäteen tulevia hankkeita varten. Varautumisesta on keskusteltu lähes 70 prosentissa taloyhtiöistä.
Kolmas ns. koronayhteisöpoikkeuslaki on vahvistettu. Laki tulee voimaan 8.5.2021. Laki antaa asunto-osakeyhtiöille mahdollisuuden lykätä kevään ja kesän yhtiökokouksia pidettäväksi syyskuun 2021 loppuun mennessä. Lykkäysmahdollisuus koskee sekä varsinaisia, että ylimääräisiä yhtiökokouksia.
06.05.2021
Vaikka koronatilanne on kevään mittaan parantunut tuntuvasti, taloyhtiöissä on syytä edelleen noudattaa koronaan liittyviä varotoimia. Varotoimet ovat tarpeen myös ulkona järjestettävissä yhtiökokouksissa.
23.04.2021
Taloyhtiön perinteisiä kevättalkoita ei koronan vuoksi päästä vielä tänäkään vuonna viettämään aivan totutulla tavalla. Talkoiden pitäminen ei onneksi kuitenkaan ole pakollista, eikä talkoita myöskään ole sidottu mihinkään tiettyyn ajankohtaan.
21.04.2021
Keväällä on hyvä kiinnittää huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen. Ilmanvaihtoon liittyvät asiat on syytä kirjata myös taloyhtiön huoltokirjaan ja kunnossapitosuunnitelmaan, jotta tarvittavat toimenpiteet tulevat ajallaan tehdyiksi. Jos ilmanvaihtoa ja sen kanavistoja ei ole puhdistettu tai nuohottu kymmeneen vuoteen, on aika puhdistukselle ja tarvittaville säätötöille.
15.04.2021
Hallitus antoi eduskunnalle 15.4.2021 esityksen kolmannesta ns. koronayhteisöpoikkeuslaista.
12.04.2021
Kiinteistöliitto esittää, että valtio varaa vuoden toisessa lisäbudjetissa lisää rahaa sähköautojen latauspisteiden rakentamisavustuksiin. Viime vuodelle varatut avustusrahat loppuivat kesken, joten viime vuonna haettuja avustuksia joudutaan maksamaan kuluvan vuoden määrärahoista. Uhkana on, että tälle vuodelle varatut 5,5 miljoonaa euroa loppuvat jo keväällä.
06.04.2021
Taloyhtiön vastuunjako 3D -verkkopalvelu on uusi jäsenetu Kiinteistöliiton jäsensivuilla! Palvelussa pääset tutustumaan kunnossapitovastuisiin eri huonetilojen 3D-kuvien avulla. Tutustu palveluun jäsensivujen Laki ja vastuunjako -osiossa!
27.03.2021
DI Timo Nieminen valittiin jatkamaan Kiinteistöliiton puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina jatkavat ekonomi Olavi Merikanto, kiinteistöneuvos Pertti Satopää ja toimitusjohtaja Harri Järvenpää.
19.03.2021
Aluehallintoviraston uuden tulkinnan mukaan kokoontumisrajoitukset eivät enää koske asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksia. Aluehallintovirasto on linjannut, että yhtiökokouksiin ja muihin vastaaviin sääntömääräisiin tai lakimääräisiin kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei enää sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia. Epidemiatilanne huomioon ottaen on joka tapauksessa suositeltavaa kokoontua fyysisesti kokouspaikalle vain siltä osin kuin se on välttämätöntä.
17.03.2021
12.03.2021
Taloyhtiöt ovat viimekeväiseen tapaan saamassa lisäaikaa mm. varsinaisten yhtiökokoustensa pitämiseen. Oikeusministeriö valmistelee ehdotusta siitä, että varsinaiset yhtiökokoukset voidaan pitää tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä, kun normaalisti ne on valtaosassa yhtiöitä pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Mahdollisuus jatkoaikaan koskisi muitakin yhtiökokouksia.
09.03.2021
Korona-aikana ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa kodeissaan, osa etätyötä tekevistä lähes vuorokauden ympäri. Sen vuoksi asumisen turvallisuuteen liittyvät tekijät ovat nousseet entistäkin tärkeämmiksi. Kiinteistöliitto haluaa muistuttaa taloyhtiöitä lakisääteisen pelastussuunnitelman merkityksestä asuinturvallisuuden kivijalkana.
05.03.2021
Kansainvälisen naistenpäivän merkeissä Kiinteistöliitto haluaa kannustaa naisia mukaan taloyhtiöiden vastuupaikoille. Naistenpäivää vietetään 8.3., ja päivän tarkoituksena on juhlistaa naisia sekä pyrkimystä sukupuolten tasa-arvoon. Taloyhtiöiden hallituksissa naisia on kuitenkin edelleen selvästi vähemmän kuin miehiä.
04.03.2021
Taloyhtiöissä on vielä runsaasti epävarmuutta koronatilanteeseen liittyvistä yhtiökokousjärjestelyistä. Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella kolmannes taloyhtiöistä ei vielä helmikuun alkupuolella tiennyt tämän vuoden varsinaisen yhtiökokouksensa järjestämistapaa.
18.02.2021
Kiinteistöliiton jäsenmäärä ylitti tällä viikolla 30 000, kun Kulosaaressa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Helsingin Kyöstinkuja 8 liittyi Kiinteistöliitto Uusimaan jäseneksi. Kiinteistöliiton jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti noin tuhannen jäsentalon vuosittaista liittymistahtia jo vuodesta 2007 lähtien.
15.02.2021
Taloyhtiöt voivat säästää merkittävästi kustannuksia ja vähentää asumisen ilmastopäästöjä energiatehokkuustoimilla. Taloyhtiöiden energiakysymyksiin paneudutaan kevään aikana infowebinaarien, viestintämateriaalien sekä neuvonnan kautta.
Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten #taloyhtiötykkääjä-kampanjalla halutaan vuonna 2021 nostaa esiin taloyhtiön arjen sankareita, hyvän mielen luojia, vastuuhenkilöitä, taloyhtiöasioiden puolesta puhujia ja kaikkia muita toimijoita, jotka luovat taloyhtiömaailmaan eteenpäinvievää asennetta.
09.02.2021
Kiinteistöliitto kehottaa kevään kuntavaalien ehdokkaita kiinnittämään huomiota asumisen kuntakohtaisesti määräytyviin kustannuksiin. Kiinteistövero, jätehuoltomaksut sekä vedestä ja lämmöstä perittävät taksat ovat esimerkkejä asioista, joihin kuntapäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa.
26.01.2021
Etäosallistuminen voi pysyä vielä pitkään ainoana turvallisena tapana osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen. Kiinteistöliitto suosittelee, että taloyhtiöt pitävät etäosallistumisen keinovalikoimassaan senkin jälkeen, kun koronatilanne sallii myös perinteisen kokoontumisen.
20.01.2021
Kiinteistöliitto vahvistaa suomalaisten kiinteistönomistajien edunvalvontaa Euroopassa liittymällä UIPI:n (The International Union of Property Owners – Union Internationale de la Propriété Immobilière) jäseneksi. Jäsenyys tuli voimaan tammikuun alussa.
12.01.2021
Sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun lapsen, aikuisen tai iäkkään henkilön huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta herää huoli. Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys tuottivat yhteistyössä videokampanjan, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta vähän tunnetusta ilmoitusmenettelystä.
11.01.2021
Monessa taloyhtiössä viimeistellään parhaillaan talousarviota hyväksyttäväksi kevään yhtiökokouksessa. Kokosimme vinkit taloyhtiön taloudenhoidon kannalta keskeisimmän asiakirjan laatimiseen.
08.01.2021
Sähköautojen ja sähköisen asioinnin yleistyminen ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka tuovat tarvetta päivittää taloyhtiömuotoista asumista sääntelevää asunto-osakeyhtiölakia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on ollut voimassa runsaat kymmenen vuotta, joiden aikana moni asia taloyhtiöissä on muuttunut.
07.01.2021
Viime kesänä voimaan tullut uusi tieliikennelaki on johtanut hankaliin pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla. Tieliikennelaki ei sisällä säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.
04.01.2021
Kuka vastaa kiinteistön turvallisuudesta tai katusi talvikunnossapidosta? Miten taloyhtiön kannattaa varautua talveen, ja voiko talvikunnossapidon hoitaa talkoovoimin? Keräsimme vinkit, miten taloyhtiön kannattaa huolehtia piha-alueidensa hyvästä kunnosta talviaikaan.
15.12.2020
Suurin osa nuohouspalveluiden käyttäjistä katsoo, että kuluvana vuonna nuohoojan tilaaminen sujui kuten aiemminkin. Tätä mieltä oli 74 prosenttia Kiinteistöliiton taloyhtiöille kohdistaman kyselyn vastaajista. Vastaajista 12 prosenttia katsoo, että tänä vuonna nuohoojan tilaaminen oli aiempaa vaikeampaa. Kuusi prosenttia on sitä mieltä, että nuohoojan tilaaminen on helpottunut.
10.12.2020
Tänä vuonna tavallista useampi viettää joulua kotioloissaan, jolloin taloyhtiön yhteisten pelisääntöjen merkitys korostuu.
02.12.2020
Kiinteistöliitto suosittelee, että välttämättömissäkin yhtiökokouksissa hyödynnetään erilaisia etäyhteyksiä ja valtakirjoja. Kasvokkaisissa kokoontumisissa pitää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan maskeja.
27.11.2020
Koronarajoitukset vaikuttavat taloyhtiöiden syysyhtiökokouksiin ja ylimääräisiin yhtiökokouksiin. Kokouskutsujen sisältöön ja turvalliseen osallistumiseen pitää nyt kiinnittää erityistä huomiota.
23.11.2020
Paloturvallisuusviikolla on hyvä kiinnittää huomiota taloyhtiön yleiseen paloturvallisuuteen. Sen lisäksi yhtiön kannattaa muistuttaa asukkaita huolehtimaan myös oman asuntonsa paloturvallisuudesta. Etenkin ikääntyneillä tai muihin erityisryhmiin kuuluvilla on saattanut ajan saatossa syntyä huoneistoon paloturvallisuuden kannalta kyseenalaisia tilanteita, jotka hätätilanteessa voivat vaikeuttaa esimerkiksi asunnosta poistumista.
11.11.2020
Koronapandemia on vaikeuttanut korjaushankkeiden päätöksentekoa ja suunnittelua etenkin kerrostaloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometristä, joka toteutettiin lokakuun ensimmäisellä puoliskolla. Tästä syystä taloyhtiöiden korjausrakentaminen supistuu kuluvana vuonna hieman. Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometriin vastasi lähes 3000 taloyhtiöiden edustajaa.
05.11.2020
Pihapiirissä pesivät lokit aiheuttavat ongelmia monessa taloyhtiössä etenkin pesintäaikaan keväisin, jolloin pesiään vartioivien lokkien käytös saattaa tuntua ihmisestä jopa uhkaavalta. Jo pesimään ryhtyneitä eläimiä ei kuitenkaan saa häätää, joten torjuntatoimien aika on käsillä juuri nyt.
03.11.2020
Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät uuden lakimuutoksen myötä vastaisuudessa asennettavien vesimittareiden perusteella. Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain 3.11.2020.
21.10.2020
Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat antoivat isännöitsijälleen kouluarvosanan 8+, selviää Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton teettämästä Isännöinnin laatu 2020 -tutkimuksesta. Hallituksilta isännöitsijät saivat arvosanaksi 8- ja osakkailta 7+ sekä toiminnantarkastajilta 6 ½. Tyytyväisimpiä isännöintiin ovat tutkimuksen mukaan isännöintiä lähimpää seuraavat. Miltei kaikkien toimijoiden antamat arvosanat paranivat hieman vuonna 2015 toteutetusta edellisestä kyselystä. Eniten paranivat osakkaiden antamat arvosanat.
07.10.2020
Lemmikkieläintä valitessa on tärkeää varmistaa, että eläin soveltuu tulevaan kotiinsa. Eläinten viikon merkeissä Kiinteistöliitto haluaa muistuttaa, että kyse ei ole ainoastaan eläimen viihtymisestä vaan asuinympäristön ja naapureiden huomioimisesta.
16.09.2020
Suomalaisissa taloyhtiöissä asuu suuri joukko yksinäisiä ikäihmisiä, joista moni tarvitsee apua ulkoiluun. Koronakevään eristyksen jälkeen moni vanhus saattaa olla aiempaa heikommassa kunnossa, eikä ulos lähteminen välttämättä onnistu enää ollenkaan ilman apuvoimia.
12.09.2020
Suomen asuntokantaa on viime vuosina korjattu vuosittain yli kuudella miljardilla eurolla, mistä runsaat puolet ovat olleet asunto-osakeyhtiöihin tehtyjä, niiden omistajien rahoittamia korjauksia.
10.09.2020
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin vuodesta 2019. Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja. Edellisenä vuonna nousua kustannuksissa oli keskimäärin noin 2,5 prosenttia.
Porissa ja Raumalla kiinteistölustannukset ovat nousseet noin 6 % viidessä vuodessa. Pori Energian kaukolämmön hinnoittelu-uudistus osui Kiinteistöliiton Indeksitaloon – kaukolämmön nousu oli 6% Porissa.
27.08.2020
Taloyhtiön yhtiökokouksen yksi tärkeimmistä päätöksistä on hallituksen valinta. Tänä vuonna yhtiökokous tulee pitää syyskuun loppuun mennessä, ellei sitä ole jo keväällä pidetty. Hallitus valitaan useimmiten osakkaiden keskuudesta, mutta joskus taloyhtiössä voi tulla tarve valita hallitukseen myös yhtiön ulkopuolinen asiantuntija.
26.08.2020
Taloyhtiöille keväällä koronan vuoksi myönnetty lisäaika yhtiökokousten pitämiseen on päättymässä, ja taloyhtiöiden tulee pitää mm. varsinainen yhtiökokouksensa syyskuun loppuun mennessä. Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan yhtiökokous oli elokuun alkupuolella vielä pitämättä lähes joka kolmannella taloyhtiöllä. Suurista taloyhtiöistä kokous oli pitämättä yli puolella.
19.08.2020
Koronakriisi tuo painetta vuokrien nousuun, ja lisääntynyt työttömyys vaikeuttaa lyhyellä aikavälillä etenkin vuokralaisten asemaa, kertoo Asumismenot 2020 -selvitys. Selvityksen on toteuttanut nyt 10. kerran Pellervon taloustutkimus PTT Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton toimeksiannosta.
13.08.2020
Koronatilanteen vuoksi voimaan astunut poikkeuslaki mahdollistaa kevään yhtiökokouksen pitämisen syyskuun loppuun mennessä, ja moni taloyhtiö onkin lykännyt yhtiökokoustaan keväästä syksyyn. Tulevina viikkoina odotettavissa on varsinainen yhtiökokousten suma. Kiinteistöliitto haluaa muistuttaa yhtiökokousta järjestäviä taloyhtiöitä edelleen huomioimaan koronavirukseen liittyvät varotoimet kokousjärjestelyissään.
06.08.2020
23.06.2020
Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöitä tarkastamaan laitetilojen lukituksen ja päivittämään lukituksen turvalliseksi. Taloyhtiö voi liittää teletilojensa lukituksen esimerkiksi valtakunnalliseen etähallittavaan järjestelmään, joka varmistaa, että laitetiloihin pääsevät vain ammattihenkilöt, kuten teleoperaattorin tai sähköurakoitsijan edustajat. Etähallittava järjestelmä säästää myös aikaa ja rahaa, kun huoltoyhtiön ei tarvitse käydä avaamassa laitetilojen ovia eikä teleoperaattoreiden odottaa oven avaamista.
17.06.2020
Ennen kesälomareissua kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle. Jos murtovaras vierailee kotona, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas itse.
16.06.2020
Lähes puolet taloyhtiöistä on kohdannut lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan, kuten Airbnb-vuokraukseen liittyviä haasteita. Tyypillisimmillään haasteet ovat liittyneet meluun, jätteiden lajitteluun ja yleiseen turvallisuuteen. Myös avaimiin ja lukitukseen sekä vesimaksuihin liittyvät haasteet ovat nousseet esiin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan yhteydessä.
02.06.2020
Korona-aika koettelee kuntien, kuten myös taloyhtiöiden taloutta. Lähivuosina Porissa on päättymässä kerrostalotonttien maanvuokrasopimuksia usean eri kaupunginosan alueella. Porin kaupungin tekninen lautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 12.5.2020. Teknisen lautakunnan niukan enemmistön hyväksymä tonttien vyöhykehinnoittelu on nostamassa kustannuksia kohtuuttomasti Porissa. Kaikkia kaupungin asukkaita tulee kohdella oikeudenmukaisesti, joten sen vuoksi Kiinteistöliitto Satakunta haluaa tuoda julki seuraavat kommentit.
20.05.2020
Aurinkoisena helatorstaina moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy ruuanlaittopuuhiin. Parvekkeella tapahtuvasta kokkailusta leviävät tuoksut saattavat herättää naapureissa muutakin kuin ruokahalun. Aihe näkyy keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.
13.05.2020
“Laaja-alainen digiloikka vaatii koko KIRA-alaa koskettavia toimenpiteitä”, painottaa RAKLIn toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen. RAKLI ja kahdeksan muuta merkittävää kiinteistö- ja rakentamisalan toimijaa lanseeraavat tänään 13.5. yhteistyössä #kynätpois-haasteen. Haaste tähtää alan toiminnan tehostamiseen sähköisen allekirjoittamisen avulla. “Toimialan ensimmäisen yhteisen digihaasteen tavoitteena on varmistaa katkeamattomat digitaaliset prosessit, sekä tuottaa selvää ajan ja rahan säästöä kaikille osapuolille. Paperista luopumisella on tietysti myös positiivisia ympäristövaikutuksia. Pieneltäkin tuntuva toimenpide voi olla kokonaisvaikutuksiltaan merkittävä. Kestävää digitalisaatiota tavoiteltaessa on tärkeää tuoda digitalisaation vaikutukset koko yhteiskunnan kannalta esiin”, Laurikainen toteaa.
07.05.2020
Väestön ikääntyminen nousi ilmiöistä merkittävimmäksi, kun Kiinteistöliitto, Vuokranantajat ja Kiinteistöliitto Uusimaa selvittivät jäsentensä näkemyksiä asumisen tulevaisuudesta vuoteen 2040 saakka. Ikääntymistä piti asumisen tulevaisuuden kannalta merkittävimpänä asiana 69 prosenttia kyselyn vastaajista.
Kevät on monissa taloyhtiöissä talkoiden aikaa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Kiinteistöliitto kannustavat siirtämään talkoot kesäkuulle, sillä toukokuussa on voimassa rajoitus enintään 10 hengen kokoontumisista. Taloyhtiön pihoille, grillille ja leikkipaikoille ei tule kerääntyä joukoittain toukokuussa.
04.05.2020
Lakimuutos, jolla tuodaan koronavirusepidemiaan liittyviä väliaikaisia helpotuksia mm. asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokousten pitoon tuli voimaan 1.5.2020. Poikkeukset ovat tarpeen, jotta tarpeelliset vuosikokoukset sekä ylimääräiset kokoukset voidaan järjestää ja niille kuuluvat päätökset tehdä epidemiaoloissa turvallisesti.
22.04.2020
Koronakriisin heikentämä taloustilanne vähentää taloyhtiöiden korjausrakentamista, selviää Kiinteistöliiton kaksi kertaa vuodessa tekemästä Korjausrakentamisbarometristä. Barometri näyttää kuluvalle vuodelle korjausrakentamisen kasvua enintään pääkaupunkiseudulla. Vastanneista 33 prosenttia arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen supistuvan kuluvana vuonna, kun taas 27 prosenttia odottaa korjaamisen kasvavan yhtiössään viime vuoteen verrattuna.
17.04.2020
Koronakriisillä on ollut vaikutusta taloyhtiöiden korjaushankkeista lähes joka kolmanteen. Eniten virus on vaikuttanut korjaushankkeita koskevaan päätöksentekoon, joka on viivästynyt lähes joka viidennessä taloyhtiössä. Tiedot selviävät Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä, johon vastasi yli 3300 taloyhtiöiden hallitusten jäsentä tai isännöitsijää huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana.
16.04.2020
Hallitus on antanut 16.4.2020 lakimuutosehdotuksen, jolla ehdotetaan koronavirusepidemiaan liittyviä väliaikaisia helpotuksia asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokousten pitoon. Poikkeukset ovat tarpeen, jotta tarpeelliset vuosikokoukset ja ylimääräiset kokoukset voidaan järjestää ja niille kuuluvat päätökset tehdä epidemiaoloissa turvallisesti. Hallitus esittää mm. seuraavia helpotuksia asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksiin liittyen:
07.04.2020
Taloyhtiöiden maksamat isännöintipalkkiot ovat kasvaneet maltillisesti viime vuosina. Isännöinnin kiinteä kuukausipalkkio on pysynyt ennallaan vuodesta 2017 vuoteen 2020, jopa laskenut hieman. Isännöintipalkkiot vaihtelevat huomattavasti ja erityisen suurta vaihtelu on erillisveloitusten osalta. Erillisveloitettavien palkkioiden nousua on ollut mm. kokouspalkkioissa, erillisveloitettavissa tuntitöissä, kilometrikorvauksissa sekä isännöitsijäntodistuksissa.
06.04.2020
Taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto esittää maan hallitukselle kehysriihessä käsiteltäväksi suhdanneluonteista 10 prosentin korjausavustusta asuntoyhtiöille sekä taloyhtiöiden perusparannuslainojen takausehtojen muuttamista. Asuinrakennusten korjausrakentaminen on hyvä väline ylläpitää kotimaista tuotanto- ja investointitoimintaa. Asuntojen omistajia kannattaa nyt kannustaa toteuttamaan myös energiatehokkuutta parantavia korjauksia.
04.04.2020
Varatoimitusjohtaja, DI Timo Nieminen Kauniaisista jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina jatkavat ekonomi Olavi Merikanto Espoosta, kiinteistöneuvos Pertti Satopää Liedosta ja toimitusjohtaja Harri Järvenpää Tampereelta. Liiton puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien kaudet ovat vuoden mittaisia.
03.04.2020
Kiinteistöliitto pitää erittäin hyvänä sitä, että oikeusministeriössä valmistellaan lainsäädäntöä, joka antaisi taloyhtiöille mahdollisuuden lykätä varsinaisten yhtiökokousten pitoa yli määräajan. Oikeusministeriön 3.4.2020 julkaiseman tiedotteen mukaan lakimuutoksella on tarkoitus helpottaa myös kokousten järjestämistä etäosallistumisen ja valtuutusten avulla.
28.03.2020
Koronakriisi on moukaroimassa kansalaisia, yrityksiä sekä julkisen sektoria. Ja sellaisella vauhdilla, jota harvoin rauhan aikana on eteen tullut. Mitä talouteen tulee, monilta bisneksiltä on mennyt parissa viikossa kysyntä kokonaan alta, ainakin väliaikaisesti. Tämä tietää myös vaikeuksia pitää työvoimaa palkkalistoilla. Lomautukset ja työttömyys nousevat suurella kulmakertoimella.
19.03.2020
Kiinteistöliitto kantaa huolta hallituksen esityksestä sähköautojen latauspistepakon ulottamisesta koskemaan kaikkia yli neljä autopaikkaa käsittäviä taloyhtiöitä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle sähköautojen latauspisteitä koskevan lakiesityksensä, joka sisältää alkuperäiseen EU-direktiiviin verrattuna huomattavia lisäkiristyksiä taloyhtiöiden velvoitteisiin.
13.03.2020
Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat, että koronaepidemian aikana taloyhtiöt hyödyntävät yhtiökokousten pitämisessä etäyhteyksiä. Taloyhtiöissä kannattaa myös harkita kiireettömien hankkeiden päätöksenteon tai jopa koko yhtiökokouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan.
03.03.2020
Kiinteistöliitto pitää välttämättömänä sitä, että taloyhtiöt saavat edelleen pankeilta rahoitusta korjauksiinsa. Suomalaisiin tavanomaisiin asunto-osakeyhtiöihin tehdään vuosittain noin kolmen miljardin euron arvosta korjauksia. Näillä varmistetaan rakennusten tekninen kunto tulevaisuudessa, mutta myös esimerkiksi merkittävien energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen.
28.02.2020
Kiinteistöliitto kannustaa taloyhtiötä malttiin ja seuraamaan viranomaistiedotusta koronaviruksen tiimoilta. Kiinteistöliitto on julkistanut taloyhtiöille ohjeet hyvissä ajoin etukäteen sen varalta, että koronaviruksen leviäminen etenisi pandemiatasolle. Ohjein on tarkoitus kiinnittää hallitusten huomiota siihen, millaisiin seikkoihin koronaviruksella voi olla vaikutusta niin yhtiön hallinnoinnissa kuin kiinteistönpidossakin. Hallitusten on muutenkin kokoontuessaan hyvä käsitellä koronavirukseen liittyvää mahdollista varautumistarvetta ja -valmiutta yhtiössä.
27.02.2020
Onko taloyhtiölläsi vaikeuksia löytää uusia jäseniä hallitukseen? Kokosimme kevään yhtiökokousta varten vinkkejä, joiden avulla on mahdollista lisätä osakkaiden intoa ryhtyä taloyhtiön tärkeisiin luottamustehtäviin.
20.02.2020
Kevään yhtiökokouskausi käy pian taloyhtiöissä kuumimmillaan. Taloyhtiön hallinnon eli hallituksen ja isännöitsijän kannattaa toimia sen eteen, että mahdollisimman moni osakkaista tulisi paikalle taloyhtiön tärkeimpään tilaisuuteen eli yhtiökokoukseen.
08.01.2020
Yhtiöjärjestys on taloyhtiön sisäinen laki, joka määrittää yhtiön pelisäännöt. Esimerkiksi asunnon ostamista harkitsevan on tärkeää tutustua yhtiöjärjestykseen ennen ostopäätöstä.
16.12.2019
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Rauman jäsenlehti uudistuu vuonna 2020. Alueen oma jäsenlehti on jatkossa Kiinteistölehti Lounais-Suomi.
13.12.2019
Nuohousuudistus ei ole nuohouspalvelun käyttäjien mielestä aiheuttanut suuria muutoksia nuohouspalveluun, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Vastaajista hiukan yli 70 prosenttia oli sitä mieltä, että kuluvana vuonna nuohoojan tilaaminen sujui samoin kuin aiemminkin. Hiukan yli 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että myös nuohouspalvelujen saatavuus on pysynyt ennallaan. Nuohouksen hinta sen sijaan oli noussut noin joka viidennen vastaajan mukaan.
29.11.2019
Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtoon tarkoitettu sähköinen palvelu avataan huhtikuussa 2020. Osakeluettelon siirtopalvelun avaamista päätettiin siirtää huhtikuuhun tietosuojaan liittyvien yksityiskohtien varmistamiseksi.
28.11.2019
Korjausrakentamisbarometrin tulokset povaavat varovaista kasvua taloyhtiöiden korjaamiseen vuonna 2020. Kiinteistöliiton korjausrakentamisen Ilmapuntari osoittaa positiivista saldolukua pk-seudulla, muualla Etelä-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla oli hienoisesti enemmän vastaajia, jotka ilmoittavat yhtiönsä korjausten olevan ensi vuonna kuluvaa vuotta suurempia kuin niitä, jotka arvioivat korjausten supistuvan.
25.11.2019
Paloturvallisuusviikolla kannattaa pysähtyä miettimään taloyhtiön ja asuntojen paloturvallisuutta. Taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita säännöllisesti tarkastamaan omien palovaroitintensa toimivuus, ja asukkaiden puolestaan on hyvä muistaa huolellisuus esimerkiksi ruuanlaitossa ja kynttilöiden polttamisessa.
Postilakko aiheuttaa huolta niissä taloyhtiöissä, joissa yhtiökokouskutsu on toimitettava lakon aikana. Laki velvoittaa toimittamaan yhtiökokouskutsun osakkaille viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta. Lakon aikana olisi sekä taloyhtiön että osakkaan edun mukaista lähettää kutsu perinteisen postin sijasta sähköpostilla. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että osakas ilmoittaa oman sähköpostiosoitteensa taloyhtiölle nimenomaan yhtiökokouskutsun toimittamista varten.
19.11.2019
Kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä 20.11. kannustamme taloyhtiöitä huomioimaan lapset kaikessa taloyhtiön toiminnassa ja päätöksenteossa. Parhaillaan vietettävän lapsen oikeuksien viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus olla oma itsensä.
08.11.2019
Kiinteistöliitto ei kannata hallituksen suunnitelmia velvoittaa kiinteistönomistajat esitetyssä laajuudessa rakentamaan sähköautojen latauspisteitä. Kiinteistöliiton mielestä EU:n energiatehokkuusdirektiiviin kirjatut velvoitteet riittävät edistämään latauspisteiden yleistymistä, eikä kansallisesta lainsäädännöstä ole tarpeen tehdä direktiiviä kireämpää.
07.11.2019
Kun sää käy talviseksi, kiinteistönomistajan on hyvä olla selvillä siitä, kuka vastaa esimerkiksi taloyhtiön edestä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Paikkakunnasta riippuen talvikunnossapito voi kuulua joko kunnalle tai kiinteistönomistajalle. Toisinaan tilanne vaihtelee myös saman kaupungin alueella.
28.10.2019
Yhdysvalloista Suomeen rantautuneella Halloweenilla ei ole Suomessa yhtä päivämäärää, johon juhlinta keskittyisi. Näin Halloweenin vietto saattaa jatkua useita päiviä, jopa viikkoja, eikä tämä välttämättä miellytä kaikkia.
23.10.2019
Torstaina 24.10. vietetään Yhdistyneiden Kansakuntien päivää, jonka teemat eli ihmisten tasavertaisuus, ihmisoikeudet ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä myös jokaisessa taloyhtiössä.
Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtoon tarkoitetun sähköisen palvelun käyttöönotto siirtyy. Osakeluettelon siirtopalvelu oli tarkoitus avata käyttöön lokakuussa.
18.10.2019
Kiinteistöliitto kiirehtii uudistuksia asunto-osakeyhtiöiden perusparannuksia varten myönnettäviin valtiontakauksiin. Esimerkiksi takausmaksu tulisi alentaa kahdesta prosentista yhteen prosenttiin takauslainan pääomasta. Vakuusriskiarvioinnissa tulisi käyttää arviota tuettavan asunto-osakeyhtiön asuntojen käyvästä arvosta peruskorjauksen jälkeen, ei ennen korjauksia.
10.10.2019
Kun säät kylmenevät ja maa jäätyy, on oikea aika aloittaa lintujen talviruokinta. Taloyhtiössä asuvan kannattaa kuitenkin muistaa, että lintujen ruokintaan liittyvät käytännöt vaihtelevat taloyhtiöittäin, eikä ruokintaa kannata aloittaa omin luvin. Oikein toteutettuna ruokinnasta voi kuitenkin olla taloyhtiölle enemmän iloa kuin haittaa.
10.09.2019
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.
27.08.2019
Elokuun viimeisenä päivänä eri puolilla maata vietettävän Siivouspäivän myötä monet kaupungit ja naapurustot muuttuvat isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Siivouspäivän ideana on tehdä kierrättämisestä helppoa ja luoda elävää sekä vastuullista kaupunkikulttuuria. Lähtökohtana on, että kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa. Taloyhtiössä asuvan on kuitenkin hyvä huomioida joitakin asioita ennen kirpputorin pystyttämistä pihamaalle.
20.08.2019
Suomalaisten asumismenojen kasvu jatkuu, joskin aiempaa hitaampana vuosina 2019-2021, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n vuotuinen asumismenoselvitys. Menojen vuosittainen nousu on asuinpaikasta, asumismuodosta ja kotitalouden tyypistä riippuen noin 1,5 - 2,5 prosenttia.
15.08.2019
Syksyllä monessa taloyhtiössä hallitus käynnistelee toimintaansa kesätauon jälkeen. Uuden puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen on hyvä pitää mielessään, että Kiinteistöliitto tarjoaa jäsenilleen monenlaista tukea ja neuvontaa hallitustyöhön.
07.08.2019
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Satakunta ja Rauman Kiinteistöyhdistys ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhteistyö tiivistyi lokakuussa 2018 solmitun yhteistyösopimuksen myötä. Yhdistysten yhteisenä työntekijänä aloitti 5.8.2019 tradenomi (YAMK) Mari Häyhtiö-Viikilä (42). Mari Häyhtiö-Viikilä työskentelee jatkossa Kiinteistöliitto Satakunnan ja Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtajana ja vastaa koko alueen kolmen yhdistyksen jäsensihteerin tehtävistä. ”On hienoa päästä jatkamaan jo isännöitsijänä aloittamaani kiinteistöalan ja asunto-osakeyhtiöiden asioiden eteenpäin viemistä ja kehittämistä”, toteaa Mari Häyhtiö-Viikilä.
24.06.2019
Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.
19.06.2019
Suomessa on noin 88 000 taloyhtiötä, joista yli puolet on enintään yhdeksän huoneiston yhtiöitä. Pieniinkin taloyhtiöihin sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, eikä laki sisällä poikkeussäännöksiä pienille yhtiöille. Tästä huolimatta monessa pienessä taloyhtiössä on pyritty muodostamaan asunto-osakeyhtiölaista poikkeavia käytäntöjä.
12.06.2019
Kauan kaivattu kesälomakausi mökkireissuineen tarjoaa valitettavasti mahdollisuuksia myös murtovarkaille. Muistamalla muutaman yksinkertaisen vinkin ennen matkoille lähtöä voit suojata kotiasi pitkäkyntisten iskuilta.
03.06.2019
Korjaushanke on taloyhtiön hallitukselle haastava tehtävä. Moni hallituksen jäsen kaipaa tehtävästä suoriutuakseen ohjeita ja neuvoja. Niitä on nyt saatavilla Kiinteistöliiton julkaiseman Onnistu korjaushankkeessa -videosarjan muodossa.
22.05.2019
Kiinteistöliitto Satakunnan vuosikokous pidettiin 8.5.2019. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset asiat hyväksymällä tilinpäätös ja toimintakertomus.
14.05.2019
Kiinteistöliitto Satakunta on hyväksynyt vuosikokouksessaan strategian Kiinteistöliitto Satakunnalle vuosille 2019-2021.
07.05.2019
Lähes neljäsosa taloyhtiöistä kaavailee sähköautojen latausjärjestelmiä, kertoo Kiinteistöliiton tuore korjausrakentamisbarometri. Latauspisteitä suunnittelevat yhtä lailla rivitaloyhtiöt kuin kerrostaloyhtiötkin. Aikeet latauspisteiden toteuttamiseen ovat edelleen yleistyneet viime syksystä.
12.04.2019
Palmusunnuntaina pihoilla ja porraskäytävissä liikkuu virpojia, jotka soittelevat ovikelloja karkkien ja suklaan toivossa. Kaikkia suloiset virpojat eivät ilahduta, ja taloyhtiössä saattaa herätä keskustelua siitä, kenellä yhtiön ulkopuolisilla on oikeus päästä sisälle porraskäytävään ja ihmisten kotioville.
11.04.2019
Taloyhtiöiden velkamäärä vaikuttaa Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn perusteella maltilliselta. Helmikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3000 taloyhtiöitä, joista noin kahdella kolmesta velkaa ei ollut lainkaan tai sitä oli alle 100 000 euroa.
08.04.2019
Kevät on taloyhtiöissä talkoiden aikaa. Hallituksen on hyvä etukäteen varmistaa, että talkoot onnistuvat toivotulla tavalla, ja talkooväen käytössä on esimerkiksi tarvittavat työvälineet. Lisäksi hallituksen on syytä varmistaa, että talkooväki on asianmukaisesti vakuutettu.
06.04.2019
Kiinteistöliiton liittokokous valitsi SRV:n varatoimitusjohtajan, DI Timo Niemisen Kauniaisista jatkamaan liiton puheenjohtajana. Vaasassa 6.4. järjestetty liittokokous valitsi liiton varapuheenjohtajiksi ekonomi Olavi Merikannon Espoosta, toimitusjohtaja Pertti Satopään Liedosta sekä toimitusjohtaja Harri Järvenpään Tampereelta.
05.04.2019
Yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on katkaista asumismenojen jatkuva nousu. Kiinteistöliiton teettämän selvityksen mukaan asumismenot nousivat vuosina 2014-2018 keskimäärin noin 3,5 prosenttia vuodessa, ja nousua on luvassa tänäkin vuonna keskimäärin runsaat kaksi prosenttia.
18.03.2019
Tiistaina 19.3. vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää, joka on nykyisin virallinen liputuspäivä. Kiinteistöliitto suosittelee, että taloyhtiöt nostavat lipun salkoon ainakin kaikkina virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä.
07.03.2019
Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. Kiinteistöliitto kannustaa naisia mukaan taloyhtiöiden päätöksentekoon. Naistenpäivän tarkoitus on juhlistaa naisia ja pyrkimystä sukupuolten tasa-arvoon. Taloyhtiöiden hallituksissa naisia on kuitenkin edelleen selvästi miehiä vähemmän.
22.02.2019
Yli puolet taloyhtiöiden vastuuhenkilöistä kertoo lisänneensä jätteiden kierrätystä viime vuonna. Joka kolmas arvioi, että jätteiden lajittelu lisääntyy tänä vuonna entisestään. Kiinteistöliitto toteutti vuodenvaihteessa jäsentaloyhtiöilleen jätehuoltoon ja kiertotalouteen liittyvän kyselyn, johon vastasi lähes 5000 taloyhtiöiden edustajaa.
08.02.2019
Katoilta putoava lumi ja jää uhkaavat nyt jalankulkijoiden ja muiden kaduilla liikkuvien turvallisuutta, sillä kaikissa kiinteistöissä lumenpudotusta ja muita ajankohtaisia talvikunnossapidon velvoitteita ei ole hoidettu riittävällä ripeydellä. Osa kiinteistönomistajista on kohdannut esimerkiksi vaikeuksia ammattitaitoisten lumenpudottajien löytämisessä.
28.01.2019
Taloyhtiöissä valmistaudutaan parhaillaan kevään yhtiökokouksiin, joihin jokaisen asumisestaan ja omaisuudestaan välittävän osakkaan on tärkeää osallistua.
22.01.2019
Kiinteistöliitto on julkaissut palvelun, jonka avulla taloyhtiöt saavat käsityksen omien rakennustensa kunnosta ja korjaustarpeista. Rakennuksen kuntosovellus Raku on taloyhtiöille suunnattu verkkosovellus, jonka avulla taloyhtiöt voivat pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti huolehtia kiinteistöomaisuudestaan.
14.01.2019
Vuosi 2019 alkanut ja pääosassa taloyhtiöitä on keväällä käsillä talousarvioiden laadinta alkaneelle vuodelle. Osa taloyhtiöistä on laatinut budjetin jo syksyllä yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Ensimmäisen ohjeen laadimme lokakuussa 2018 nyt olemme talousarvio-ohjetta päivittäneet, kun kustannusnäkymistä on enemmän tietoa. Kiinteistöliitto on julkaissut myös lokakuun ohjeen ja nyt 8.1.2019 päivitetyn talousarvio-ohjeensa v:lle 2019, mikä on julkaistu liiton ja yhdistyksemme kotisivuilla. Täydennämme ko. ohjetta lähinnä Porin näkökulmasta seuraavasti:
04.01.2019
Uusi vuosi toi muutoksia nuohoukseen. Vuoden alussa muuttuneen pelastuslain mukaan kiinteistönomistajalla on vapaus valita nuohooja markkinoilta.
13.12.2018
Joulumieli alkaa kohota taloyhtiöissäkin. Monen taloyhtiön pihassa kuusi tai piharakennus on koristeltu valonauhoin, ja asuntojen ikkunoista loistavat jouluiset valot. Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kokosivat ohjeet, joiden avulla joulunvietto sujuu sopuisasti.
11.12.2018
Autopaikkojen riittävyys ja hinnoittelu ovat kuumia keskustelunaiheita suomalaisissa taloyhtiöissä, eikä lainsäädännöstä ole johdettavissa yksiselitteisiä ratkaisuja kaikkiin kysymyksiin. Kiinteistöliitto kartoitti autopaikkoja, polkupyörien säilytystä ja muita taloyhtiöitä koskevia liikennekysymyksiä Liikennepalvelut taloyhtiössä -hankkeessa, jonka keskeiset havainnot ovat luettavissa nyt julkaistavasta raportista.
28.11.2018
Kiinteistöliitto suosittelee, että taloyhtiö tarjoaa osakkaille apuaan palovaroittimien toimintakunnosta huolehtimiseen. Paristojen lisäksi tärkeää on vaihtaa myös vanhat palovaroittimet säännöllisesti uusiin.
27.11.2018
Sähköautojen latauspisteitä suunnittelee noin viidesosa taloyhtiöistä, selviää Kiinteistöliiton tuoreesta Korjausrakentamisbarometrista. Kerrostaloyhtiöistä runsaat 20 prosenttia ja rivitaloyhtiöistä vajaat 20 prosenttia suunnittelee latauspisteiden rakentamista vuosina 2018-2022. Lukemat ovat nousseet verrattuna vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn.
26.11.2018
Kun sää muuttuu talviseksi, kiinteistönomistajan on syytä olla selvillä siitä, kuka on vastuussa esimerkiksi taloyhtiön edestä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta.
Kylpyhuoneet ja laajemmin ajateltuna märkätilat ovat rakennuksen toimivuuden kannalta hyvin merkittävässä asemassa. Tämä tietenkin johtuu siitä että märkätiloissa käytetään suurin osa rakennuksen vesistä. Hyvässä kunnossa oleva ja toimiva märkätila kestää vesi- ja vesihöyrymäärän ilman että pinnat tai rakenteet vaurioituvat. Mitä tulee märkätilan toimivuuteen, merkittäviä tekijöitä ovat vedeneristys, ilmanvaihto, lämmitys ja vesikalusteiden sekä kaivojen kunto. Jos yhden näistä ottaa pois, on ongelmia tiedossa.
23.11.2018
Kiinteistöliitto Satakunta järjesti taloyhtiöiden edustajille koulutustilaisuuden, missä käsiteltiin kylpyhuoneiden kuntoa, kosteuskartoituksia ja korjaustapoja ja -vaihtoehtoja sekä vastuunjakoa taloyhtiön ja osakkaan välillä silloin, kun kylpyhuoneen lattia tai seinät eivät pidä enää vettä ja siitä aiheutuu kosteusongelmia huoneistolle ja usein myös muille huoneistoille.
22.11.2018
Kylpyhuoneremontti on yleinen taloyhtiöissä. Kylppäri remontoidaan usein taloyhtiön putkiremontin, osakkaan muutostyön tai kosteusvauriokorjauksen yhteydessä. Kaikissa tapauksissa korostuu remonttiin valittujen palveluntuottajien pätevyys. Kuka tahansa ei osaa suunnitella ja korjata kylpyhuoneita.
21.11.2018
Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri ennakoi taloyhtiöiden korjausrakentamiseen lievää kasvua vuodelle 2019. Kasvuodotuksia kuitenkin varjostaa se, että taloyhtiöt eivät ole saaneet enää urakkatarjouksia entiseen tapaan. Myös lainansaannin ja lainaehtojen heikentymisnäkymät kertovat siitä, että rahoitustekijät eivät ainakaan voimista korjausrakentamisen kasvua.
20.11.2018
YK:n lapsen oikeuksien päivänä on hyvä palauttaa mieleen, millaisia asumiseen liittyviä oikeuksia lapsilla on suomalaisissa taloyhtiöissä.
19.11.2018
Lukkojen asentaminen, sarjoittaminen ja muut niin sanotut turvasuojaustehtävät täytyy tammikuusta 2019 lähtien hankkia vain luvan saaneilta yrityksiltä.
31.10.2018
Ensi vuoden alussa käyttöön tuleva tulorekisteri tuo muutoksia myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden palkan- ja palkkioiden maksuun.
11.10.2018
Vuoden lähestyessä loppuaan on osassa taloyhtiöitä käsillä talousarvioiden laadinta tuleval-le vuodelle. Suurin osa taloyhtiöistä laati budjetin vasta keväällä yhtiöjärjestyksen mukai-sesti. Tässä vaiheessa esitettävät arviot ovat alustavia ja voivat muuttua vielä, kun lopulliset päätökset esim. julkisista taksoista ja veroista tehdään ja yritykset tekevät esityksensä hal-linnoille. Kiinteistöliitto on julkaissut 10.10.2018 ensimmäisen talousarvio-ohjeensa v:lle 2019, mikä on julkaistu liiton ja yhdistyksemme kotisivuilla. Täydennämme ko. ohjetta lä-hinnä Porin näkökulmasta seuraavasti.
05.10.2018
Taloyhtiön energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto kampanjoivat asumisen kestävien valintojen ja fiksun energiankäytön puolesta. Taloyhtiöissä voi piileskellä energiahukka, joka syö suoraan asukkaan kukkarosta.
01.10.2018
Valtakunnallinen korjausrakentamisneuvonta muuttui lokakuun alusta korjaus- ja tekniseksi neuvonnaksi, joka on jäsenten käytettävissä ma-to klo 10-12. Neuvontapalvelun puhelinnumero (09) 1667 6311 pysyy ennallaan. Kiinteistöliitto Uusimaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueella jäsentalojen edustajat saavat entiseen tapaan neuvontaa yhdistysten omilta asiantuntijoilta.
26.09.2018
Fiksu taloyhtiö käyttää viestinnässään niitä kanavia, joiden välityksellä viesti parhaiten tavoittaa yhtiön osakkaat ja asukkaat. Kaikenikäisistä suomalaisista jo suuri osa käyttää sosiaalisen median kanavia, joten taloyhtiönkin voi olla hyvä harkita ainakin jonkin some-kanavan käyttöönottoa.
21.09.2018
Kiinteistöliitto ja sen jäsenyhdistykset saivat erittäin hyvät arviot jäsentensä tyytyväisyydestä. Peräti 95 prosenttia Kiinteistöliitto Satakunnan jäsenistä oli valmiita suosittelemaan jäsenyyttä.
19.09.2018
Syksyllä monessa taloyhtiössä hallitus käynnistelee toimintaansa kesätauon jälkeen. Uuden puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen on hyvä tietää, että Kiinteistöliitto tarjoaa jäsenilleen hallitustyöhön monenlaista tukea ja neuvontaa.
18.09.2018
Eduskunta sai viime viikolla käsiteltäväkseen 2,7 miljoonaa suomalaista koskettavan lakiesityksen. Osakehuoneistorekisterissä on kyse taloyhtiöillä itsellään olevien omistustietojen keräämisestä valtakunnalliseen, Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin. Tämä mahdollistaa paperisista osakekirjoista luopumisen. Myös panttaukset tehdään jatkossa julkiseen rekisteriin.
11.09.2018
Kiinteistöliitto ja sen jäsenyhdistykset saavat erittäin hyvät arviot jäsentensä tyytyväisyydestä. Peräti 96 prosenttia jäsenistä on valmiita suosittelemaan jäsenyyttä.
06.09.2018
Päivitetty: 12.09.2018* Kuntakohtaiset kiinteistöverot ja muut kiinteistökustannukset nousevat kuluvana vuonna edellisvuotta maltillisemmin. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän vertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli saman verran.
28.08.2018
Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet pohtimaan ilmalämpöpumpun asentamista.
21.08.2018
Suomalaisten asumismenot kasvavat vuosina 2018-2020 keskimäärin arviolta 2,1 prosentin vuosivauhtia, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella PTT:llä teettämä asumismenoselvitys. Vaihtelu asuinpaikan, asumismuodon ja kotitalouden tyypin mukaan on kuitenkin suurta.
03.08.2018
Pysäköintipaikat, sähköautojen lataaminen ja pyörien säilytys sekä muut liikenteeseen liittyvät aiheet herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan joka toisessa taloyhtiön hallituksessa on tarvetta käsitellä liikenteeseen liittyviä asioita. Pysäköinnin valvontaa ja autopaikkojen hintaa on tarvetta käsitellä joka kolmannessa taloyhtiössä. Pyörien säilytys puhututtaa erityisesti Helsingin kantakaupungissa.
18.06.2018
13.06.2018
Suurin osa taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä on tyytyväisiä isännöitsijän tekemään työhön, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöidensä hallitusten jäsenille tekemästä kyselystä. Kuusi kymmenestä vastanneesta arvioi, että isännöitsijä on viime vuoden aikana onnistunut tehtävässään hyvin tai erittäin hyvin.
05.06.2018
Kesäaikaan reissatessa saattaa matkalaukun mukana tulla kotiin myös epämiellyttäviä salamatkustajia eli luteita. Luteiden torjunnassa huolellisuus matkatavaroiden kanssa on avainasemassa. Jos tuholaiset pääsevät matkatavaroiden mukana reissukohteesta kotiin, asukkaan on heti ilmoitettava asiasta taloyhtiölle. Taloyhtiön puolestaan on tärkeää ryhtyä välittömästi torjuntatoimiin.
30.05.2018
Taloyhtiön hallituksen jäsenen kannattaa heti toimikautensa aluksi perehtyä huolella oman yhtiönsä tilanteeseen ja keskeisiin asiakirjoihin. Avuksi hallitustyöhön Kiinteistöliitto on julkaissut hallituksen jäsenen tarkistuslistan.
16.05.2018
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa hallituksensa jäsenille rahapalkkion näiden tekemästä työstä, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä.
08.05.2018
Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin tulokset eivät ennakoi korjausrakentamiseen kasvua kuluvalle vuodelle. Sen sijaan vuodelle 2019 taloyhtiöiden korjauksiin on odotettavissa hienoista kasvua pääkaupunkiseudulle ja Itä-Suomeen.
03.05.2018
Taloyhtiön hallituksen jäsenet käyttävät hallitustyöskentelyyn keskimäärin noin neljä tuntia kuukaudessa, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Puheenjohtajilla aikaa kuluu runsaat neljä tuntia ja muilla hallitusten jäsenillä keskimäärin kolme tuntia kuukaudessa.
02.05.2018
EU:n uusi tietosuoja-asetus tulee voimaan vajaan kuukauden kuluttua 25. toukokuuta. Taloyhtiöistä ne, jotka ovat hoitaneet tietosuojaan liittyvät velvoitteensa huolellisesti tähänkin mennessä, eivät joudu asetuksen myötä tekemään toiminnassaan suuria muutoksia.
26.04.2018
Vappuna moni kaivaa grillin varastosta ja valmistaa kevään ensimmäiset grilliherkut. Jos grillauspaikaksi valikoituu parveke, ruuanlaitto saattaa herättää naapureissa ristiriitaisia tunteita.
19.04.2018
Taloyhtiöiden pihatalkookausi lähestyy, mutta ennen kuin käynnistää moottorisahan tai kiirehtii puutarhasaksien kanssa puiden ja pensaiden kimppuun, on hyvä kerrata pihan siistimiseen liittyvät pelisäännöt.
18.04.2018
Asuinkiinteistön kunnossapitosuunnitelman laatiminen -ohje on tehty suunnitelmallisen kiinteistönpidon tueksi ja siinä esitetään, kuinka kunnossapitosuunnitelma voidaan laatia.
17.04.2018
Taloyhtiöiden hallituksissa toimii korkeasti koulutettua väkeä, ilmenee Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä.
07.04.2018
Kiinteistöliiton uudeksi puheenjohtajaksi on valittu DI Timo Nieminen Kauniaisista. Nieminen valittiin tehtävään Kiinteistöliiton liittokokouksessa 7.4.2018 Tampereella.
06.04.2018
Uudiskohteiden ja isoja korjaushankkeita teettävien taloyhtiöiden varauduttava sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen
14.03.2018
Osakkaat käyttävät korkeinta päätösvaltaa taloyhtiössä osallistumalla oman talonsa yhtiökokoukseen. Osallistumatta jättämällä päätösvalta valuu muille.
13.03.2018
Maaliskuussa käynnistynyt Liikennepalvelut taloyhtiöissä -hanke selvittää taloyhtiöiden näkemyksiä, tarpeita ja mahdollisuuksia liittyen kestävään liikkumiseen.
09.03.2018
Monessa taloyhtiössä suunnitellaan keväällä pihaan liittyviä parannustöitä. Parannustöiden yhteydessä on syytä kääntää katse myös taloyhtiön leikkipaikkaan ja korjata talven aikana ilmestyneet puutteet, joissa leikkijät voivat satuttaa itsensä.
08.03.2018
Vuokralaisia, vuokranantajia, välittäjiä ja isännöintiä edustavat järjestöt ovat yhdessä laatineet Hyvä vuokratapa -ohjeistuksen, joka luo pohjan toimivalle vuokrasuhteelle.
05.03.2018
Uuteen julkisivukorjauksia käsittelevään KorjausRYLiin on koottu laatuvaatimuksia tavanomaisten asuin- ja toimitilarakennusten yleisimmille korjausmenetelmille sekä korjaustyön lopputulokselle.
Ladattavien sähköajoneuvojen määrä on kasvussa, muun muassa useissa taloyhtiöissä on suunnitteilla latauspisteiden toteuttaminen lähivuosina.
01.03.2018
Taloyhtiöille näkyvästi markkinoitava oma pakettiautomaatti voi tuoda helpotusta asukkaiden arkeen, mutta kuka tahansa asiasta innostunut ei kuitenkaan voi tilata automaattia taloyhtiöön.
27.02.2018
Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.
16.02.2018
Kun kevään yhtiökokouskausi on taloyhtiöissä käynnistymäisillään, osakkaalla on h-hetki toimittaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi toivomansa asiat hallituksen tietoon.
08.02.2018
Kiinteistöliitto on hyvillään suunnasta, johon EU:n direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta etenee.
25.01.2018
Taloyhtiössä on tärkeää, että hallitus on tehtäviensä tasalla ja seuraa riittävällä tarkkuudella esimerkiksi talousarvion toteutumista.
24.01.2018
Suomessa on jo useita kymmeniä taloyhtiöitä, joissa tupakointi on viranomaisen päätöksellä kielletty huoneistoparvekkeilla tai -pihoilla.
29.09.2017
Korjaushanke on taloyhtiön hallinnolle haastava tehtävä. Korjaushankkeen onnistumisen kannalta on tärkeää, että taloyhtiön hallituksella ja isännöinnillä on riittävästi osaamista hankekokonaisuuden läpiviemiseen ja ulkopuolisen asiantuntemuksen hankkimiseen.
Käyttäjätunnuksesi on Kiinteistöliiton jäsenrekisteriin tallennettu sähköpostiosoitteesi.
Et voi kirjautua, jollet ole ensin rekisteröitynyt käyttäjäksi.